Dėl karinės agresijos prieš Ukrainą įvestos sankcijos šalies bankams, apribotas technologijų eksportas, bet Rusija nepašalinta iš tarptautinių mokėjimų sistemos SWIFT. Sankcijos nebuvo įvestos ir energetikos sektoriui. Europos Komisijos pirmininkė U. Von Der Leyer pranešė, kad ES sankcijos apima 80 proc. Rusijos bankininkystės sektoriaus.

Rublio kursas euro atžvilgiu nukrito 2,20 proc., nors įpusėjus prekybos sesijai nuosmukis buvo gerokai didesnis. Šįryt 9 val. Lietuvos laiku rublis buvo atpigęs dar 0,73 proc., iki 95,01 rublio už eurą.

Rusijos bendrovių MOEX akcijų indeksas vakar nukrito virš 20 procentų. JAV akcijų biržose prekybos sesija prasidėjo smukimu, bet vėliau indeksai patraukė aukštyn ir dienos pokytis buvo teigiamas – „S&P 500“ +1,50 proc., NASDAQ +3,34 procento.

FED Valdytojų tarybos narys Ch. Waller pareiškė, kad bazinė palūkanų norma iki metų vidurio turėtų būti padidinta 100 bazinių punktų, o jei naujausi infliacijos duomenys vėl smarkiai viršys prognozes, palūkanos kovo mėn. posėdyje turėtų būti padidintos 50 bazinių punktų. Vakar paskelbta, kad JAV per savaitę sukurta 232 tūkst. darbo vietų (3 tūkst. mažiau, negu tikėtasi), artimas prognozei buvo ir sausį naujai pastatytų namų rodiklis (801 tūkstančių).

Brent“ tipo nafta šįryt 9 val. Lietuvos laiku buvo pabrangusi 2,08 proc., iki 101,14 JAV dolerių už barelį. Kitą savaitę vyks OPEC+ šalių susitikimas, susilauksiantis itin didelio dėmesio, nes Rusijos agresija prieš Ukrainą gali lemti tolesnį energetinių resursų kainų kilimą.

Azijos šalių biržose Japonijos NIKKEI šįryt buvo pakilęs 1,95 proc., Pietų Korėjos KOSPI 1,06 proc., Indijos „BSE 30“ 2,71 procento.

Baltijos šalių biržose – masinis išpardavimas. Estijos biržai nedirbant dėl nacionalinės šventės, didžiausiais nuosmukiais išsiskyrė Šiaulių bankas (-10,47 proc., apyvarta 1,7 mln. eurų), „Apranga“ (-9,09 proc.) ir „SAF Tehnika“ (-9,38 procento). Pagrindiniame sąraše brango tik „AUGA group“ akcijos (+2,01 procento). Šįryt „Grigeo“ paskelbė, kad 2021 m. grupės pardavimai išaugo 25,9 proc. (iki 163,2 mln. eurų), bet pelnas prieš mokesčius sumažėjo 13,6 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją