JAV, Jungtinė Karalystė ir kitos šalys paragino savo piliečius palikti Ukrainą dėl karinio konflikto grėsmės. Investuotojams lėšas nukreipiant į saugiais laikomus aktyvus, JAV 10-ies m. vyriausybės obligacijų pajamingumas smuktelėjo 9 baziniais punktais, iki 1,94 procento.

Brent“ tipo naftos kaina pakilo 3,31 proc., šįryt 8.15 val. Lietuvos laiku dar 1,12 proc. ir pirmą kartą nuo 2014 m. peržengė 95 JAV dolerių už barelį ribą (iki 95,50 JAV dolerių už barelį). Manoma, kad griežtų sankcijų Rusijai atveju įtempta situacija energetinių resursų rinkoje dar labiau komplikuotųsi. Savaitgalį visi septyni suskystintų gamtinių dujų terminalai JAV dirbo pilnu pajėgumu, į juos eksportui patiektas rekordinis kiekis dujų (3,8 mlrd. kubinių metrų). Daugiau, negu du trečdaliai dujas gabenančių tanklaivių buvo nukreipta į Europą.

Keletas ECB pareigūnų patikino, kad pinigų politikos griežtinimas bus atliekamas laipsniškai, nepakenkiant ekonomikos augumui. Manoma, kad taip mėginama paveikti rinkos lūkesčius (sprendžiant iš ateities sandorių, pirmojo palūkanų normų padidinimo euro zonoje tikimasi jau 2022 m. viduryje).

G-20 šalių finansų ministrai ir centrinių bankų vadovai ketvirtadienį-penktadienį susitiks Indonezijos sostinėje Džakartoje. Manoma, kad bus aptartas ir staigiai išaugusių obligacijų pajamingumų klausimas. Japonijos centrinis bankas paskelbė, kad supirks didelį kiekį 5-10 m. obligacijų, siekiant apriboti pajamingumų kilimą.

Azijos šalių akcijų biržose Japonijos NIKKEI šįryt nukrito 2,23 proc., Honkongo „Hang Seng“ 1,48 proc., Indijos „BSE 30“ 2,04 procento.

Baltijos šalių biržose aktyviausiai prekiauta „Enefit Green“ akcijomis (sudaryti 1434 sandoriai už 705,6 tūkst. eurų, kaina smuktelėjo 1,35 proc., iki 3,886 euro už akciją). Didesniais, negu 1 proc. kainos pokyčiais išsiskyrė statybų sektoriaus bendrovės („Merko Ehitus“ -1,08 proc., „Nordecon“ -1,75 procento). „Baltic First North“ sąraše biržos naujokės „Airobot Technologies“ akcijų kaina po 13,68 proc. kilimo ketvirtadienį smuktelėjo 4,78 procento. „Coop Pank“ (-0,33 proc.) saus į uždirbo 1,5 mln. grynojo pelno – 39 proc. daugiau, negu 2021 m. sausį.

„Tallinna Sadam“ (+0,11 proc.) ir „Tallink Grupp“ (-0,32 proc.) išsprendė teisminį ginčą dėl pastarajai taikytų uosto mokesčių, pasiekdamos susitarimą dėl mažesnių mokesčių ateityje. „Tallinna Sadam“ įsipareigojo sumažinti taikomus tarifus ir pritaikyti nuolaidas, priklausomai nuo laivų poveikio aplinkai indekso (ESI).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją