Balandžio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ nuo sesijos pradžios pakilo 1,16 JAV dolerio, arba 1,23 proc., iki 95,6 JAV dolerio už barelį.

O kovo mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) šoktelėjo 1,41 JAV dolerio, arba 1,51 proc., iki 94,51 JAV dolerio už barelį.

Penktadienį „Brent“ pabrango 3,03 JAV dolerio, arba 3,3 proc., o WTI – 3,22 JAV dolerio, arba 3,6 procento.

Per visą praėjusią savaitę „Brent“ kaina pakilo 1,3 proc., o WTI kaina – 0,9 procento.

Naftos kainos vasario 11 dieną staigiai pakilo po to, kai pasirodė pranešimų apie tai, kad Rusija, JAV valdžios nuomone, netrukus įsiverš į Ukrainos teritoriją.

JAV nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas), be kita ko, pareiškė, kad „didelio masto Rusijos kariniai veiksmai Ukrainoje gali prasidėti bet kurią dieną“.

Šeštadienį įvykęs JAV ir Rusijos prezidentų Joe Bideno (Džo Baideno) ir Vladimiro Putino pokalbis telefonu nepadėjo sumažinti įtampos, pažymi agentūra „Bloomberg“.

Tuo tarpu Rusija neigia planuojanti pulti Ukrainą.

Ekspertai baiminasi, kad Rusijos įsiveržimas į Ukrainą, dėl kurio Maskvai bus paskelbta naujų sankcijų, iš esmės pakeis pasaulinius energijos išteklių tiekimo srautus.

„Naftos rinka laukė rimto katalizatoriaus, kuris pateisintų naftos kainos pakilimą virš 100 JAV dolerių už barelį, ir, regis, su Ukraina susijusi padėtis blogėja, – pažymėjo finansų maklerio įmonės „Oanda“ analitikas Edwardas Moya. – Jeigu Rusijos kariuomenės judėjimas pasitvirtins, naftos kainos gali pašokti dar 10 proc., nes bus manoma, kad su pasiūla susijusi padėtis pablogės.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją