Metinis kainų augimo tempas euro zonoje sausį siekė 5,1 proc. – tai ne tik 0,7 proc. punkto daugiau, negu „Bloomberg“ prognozių mediana, bet ir naujas rekordinis tempas (gruodį infliacija siekė 5,0 procento). Atmetus maisto ir energetikos elementus, kainos ūgtelėjo 2,3 proc. – 0,4 proc. punkto daugiau, negu prognozuota. Euro kursas JAV dolerio atžvilgiu vakar kilo ketvirtą prekybos sesiją iš eilės (+0,29 proc., iki 1,13 dolerio už eurą).

JAV akcijų indeksai vakar ūgtelėjo („S&P 500“ +0,94 proc., NASDAQ +0,50 procento). „Meta“ (buv. „Facebook“) akcijų kaina po-prekybinės sesijos metu nusirito beveik 23 proc., bendrovei paskelbus investuotojus nuvylusius pajamų rodiklius ir pesimistines augimo prognozes. „Meta“ vadovas M. Zuckerberg‘as pripažino, kad „Facebook“ patiria didelę konkurenciją iš „TikTok“ dėl vartotojų dėmesio. Daugiau, negu 10 proc. po-prekybinės sesijos metu atpigo ir „Spotify“ akcijos, nors bendrovei ketvirtą ketvirtį pirmą kartą pavyko uždirbti veiklos pelną. Tarp artimiausiu metu finansinius rezultatus skelbsiančių bendrovių – „Biogen“, „Shell“, „ConocoPhillips“ ir „Amazon“.

Bitkoino kaina nukrito beveik 5 proc. ir nusileido žemiau 37 tūkst. JAV dolerių už vienetą ribos, pasirodžius žiniai, kad per blokų grandinių jungtį „Wormhole“ buvo pavogta kriptovaliutų už 320 mln. JAV dolerių.

Šiandien vyks ECB posėdis, pinigų politikos pokyčių nesitikima. 14 val. Lietuvos laiku sprendimus skelbs Anglijos bankas – prognozuojama, kad bazinė palūkanų norma bus padidinta nuo 0,25 iki 0,50 procento. Anglijos bankas netrukus veikiausiai pradės griežtinti pinigų politiką ir sustabdydamas vertybinių popierių supirkimus, o vėliau pradės mažinti balansą juos pardavinėdamas. Šįryt paskelbta, kad metinis infliacijos tempas Turkijoje sausį siekė 48,7 procento. Azijos akcijų biržose 8.45 val. Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI buvo nukritęs 1,06 proc., Kinijos „Shanghai Composite“ 0,97 proc., Indijos „BSE 30“ 0,71 procento.

Baltijos šalių biržose aiškios krypties neatsirado. Tarp bent 50 tūkst. eurų prekybos apyvartą pasiekusių bendrovių didesniais, negu 1 proc. kainos pokyčiais išsiskyrė tik „Coop Pank“ (-1,67 proc.) ir „EfTEN Real Estate Fund III“ (+2,56 procento). Didžiausią apyvartą (601,5 tūkst. eurų) pasiekė prekyba „Tallink Grupp“ akcijomis (+0,64 proc., iki 0,626 euro už akciją).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją