Trečiadienį paskelbtas gruodžio mėnesio posėdžio protokolas rodo, kad centrinio banko pareigūnai taip pat išreiškė susirūpinimą, jog sparčiai auganti infliacija plinta į daugiau ekonomikos sričių ir truks ilgiau, nei tikėtasi anksčiau.

„Daugelis [pinigų politikos formuotojų] laikėsi nuomonės, kad JAV ekonomika sparčiai artėja“ prie FRS tikslo – „maksimalaus užimtumo“, – rašoma protokole.

Keli pareigūnai teigė manantys, kad tikslas jau yra pasiektas.

Ekonomika vis dar neatkūrė maždaug 4 mln. darbo vietų, kad būtų pasiektas iki pandemijos buvęs užimtumo lygis, nors kai kurie FRS politikos formuotojai vis labiau linksta prie nuomonės, kad visų tų darbo vietų gali ir nepavykti susigrąžinti, bent jau artimiausiu metu, nes vyresni amerikiečiai išeina į pensiją, o kai kurie anksčiau dirbę asmenys lieka namuose rūpintis vaikais.

Protokolas pabrėžė staigų centrinio banko posūkį, palyginti su tuo, kokia buvo jo politika didžiąją pandemijos dalį, rodydamas banko pasirengimą pereiti nuo itin žemų palūkanų normų ir samdos skatinimo prie spartaus palūkanų didinimo, siekiant suvaldyti infliaciją, kuri išaugo iki keturių dešimtmečių aukštumų.

FRS pareigūnai taip pat išreiškė didėjantį susirūpinimą dėl infliacijos, sakydami, kad gali prireikti sparčiau didinti palūkanų normas, ir signalizavo, kad jie gali pradėti mažinti didžiulės obligacijų supirkimo programos apimtis sparčiau nei tikėtasi.

Tai lėmė akcijų kainų mažėjimą iš karto po to, kai buvo paskelbtas protokolas, o indeksas „Dow Jones Industrial Average“ prekybos sesijos pabaigoje neteko beveik 400 punktų.

Paskelbus protokolą, obligacijų pajamingumas išaugo. Dešimties metų trukmės iždo obligacijų – hipotekos ir daugelio kitų paskolų palūkanų normų nustatymo etalono – pajamingumas iš karto po protokolo paskelbimo padidėjo nuo 1,68 iki 1,7 procento.

„Infliacijos rodmenys buvo didesni, atsparesni bei apėmė didesnę ekonomikos dalį, nei buvo tikėtasi anksčiau, – rašoma protokole. – Kai kurie [centrinio banko] nariai pažymėjo, kad <...> produktų kategorijų, kurių kainos smarkiai išaugo, procentas toliau didėjo.“

„Protokolas <...> atspindėjo didėjantį politikos formuotojų diskomfortą dėl išaugusios infliacijos bei stipresnį pasitikėjimą ekonomikos ir darbo rinkos atsigavimu, nepaisant omikron varianto keliamų rizikų“, – pažymėjo Kathy Bostjancic (Keti Bostjančič) iš „Oxford Economics“.

Infliacijai augant, o nedarbui mažėjant greičiau, nei tikėjosi daugelis ekonomistų, FRS vadovas Jerome‘as Powellas (Džeromas Pauelas) po gruodžio 14–15 dienos posėdžio pareiškė, kad centrinis bankas spartina savo itin žemų palūkanų normų politikos atsisakymą.

Praėjusį mėnesį FRS pranešė, kad sumažins mėnesinių obligacijų pirkimų, kuriuos vykdo nuo 2020 metų pavasario siekdama sumažinti ilgalaikes palūkanų normas, apimtis dvigubai greičiau nei ketinta anksčiau, ir tikriausiai baigs šiuos pirkimus kovo mėnesį. Tai leis FRS pradėti didinti bazinę trumpalaikę palūkanų normą jau šį birželį.

FRS politikos formuotojai gruodį taip pat leido suprasti, kad šiais metais gali tris kartus padidinti FRS trumpalaikę bazinę palūkanų normą. Tai rodo reikšmingą pokytį po rugsėjo mėnesio susitikimo, kai 18 politikos formuotojų nesutarė, ar 2022 metais reikėtų vieną kartą padidinti palūkanų normas.

FRS pagrindinė palūkanų norma, kuri beveik dvejus metus išlieka artima nuliui, daro įtaką daugeliui vartojimo ir verslo paskolų, įskaitant hipotekas, kredito korteles ir paskolas automobiliams. Šių paskolų palūkanų normos taip pat gali pradėti kilti vėliau šiais metais, nors FRS politikos pokyčiai ne visada iš karto atsispindi kitose skolinimosi išlaidose.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją