Vakar investuotojų dėmesį buvo prikaustę centrinių bankų skelbiami sprendimai. ECB, kaip ir tikėtasi, nepakeitė bazinės palūkanų normos, bet pranešė apie svarbius pakeitimus, susijusius su vertybinių popierių supirkimais. Specialiai kovai su pandemijos pasekmėmis sukurta 1,85 trilijono eurų PEPP programa baigsis kovą ir nebus pratęsta, bet už išperkamas obligacijas gaunamos sumos bus investuojamos iki 2024 m. pabaigos. Pirmąjį 2022 m. ketvirtį supirkimai bus vykdomi sumažintu tempu. Kitos turto supirkimo programos (APP) supirkimai antrą ir trečią 2022 m. ketvirtį nuo 20 mlrd. eurų per mėnesį bus padidinti iki atitinkamai 40 ir 30 mlrd. eurų per mėnesį. Taip siekiama amortizuoti PEPP programos pabaigos poveikį ir išvengti pernelyg staigaus obligacijų pajamingumų kilimo.

Kaip ir tikėtasi, ECB gerokai padidino infliacijos prognozes. 2022 m. prognozė padidinta beveik dvigubai – nuo 1,7 iki 3,2 proc., bet tikimasi, kad jau 2023 m. kainų augimo tempas vėl nukris žemiau 2,0 proc. tikslinio lygio – iki 1,8 procento. Euro kursas JAV dolerio atžvilgiu vakar pakilo 0,36 proc., iki 1,133 dolerio už eurą.

Anglijos banko sprendimas padidinti bazinę palūkanų normą nuo 0,1 iki 0,25 proc. buvo gana netikėtas – manyta, kad siekiant geriau įvertinti „Omicron“ poveikį ekonomikai, jis bus atidėtas iki kito posėdžio, vyksiančio vasarį.

Norvegijos centrinis bankas padidino bazines palūkanas dar 0,25 proc. – iki 0,50 procento. Šio sprendimo buvo laukta – „Norges Bank“ gerokai anksčiau pranešė apie savo ketinimus griežtinti pinigų politiką, ir ketina dar kartą padidinti palūkanas kovo mėn. posėdyje.

JAV akcijų biržose vakar po trečiadienio FED sprendimų vyravo išpardavimo nuotaikos – „S&P 500“ smuktelėjo 0,87 proc., technologijų sektoriaus NASDAQ nukrito 2,47 procento. „Apple“ akcijos atpigo 3,93 proc., „Tesla“ 5,03 proc., „Adobe“ akcijų kaina po investuotojus nuvylusių pajamų prognozių paskelbimo nukrito 10,19 procento.

Baltijos šalių biržose daugiausiai investuotojų dėmesio sulaukė Šiaulių bankas – 462 sandoriais akcijų perleista už 587,6 tūkst. eurų, kaina pakilo 1,83 proc. (iki 0,777 euro už akciją). Pusės mln. eurų prekybos apyvartą taip pat viršijo „Telia Lietuva“ (+0,49 proc., iki 2,04 euro už akciją). Baltijos „First North“ sąraše antrąją prekybos dieną biržos naujokės „TextMagic“ akcijos pabrango dar 11,31 proc. (per dvi dienas – 87 proc.), apyvarta siekė 363,7 tūkst. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją