Vakar paskelbta, kad nuo sausio FED mažins vertybinių popierių supirkimo tempą nebe po 15, o po 30 mlrd. JAV dolerių per mėnesį. FED pareigūnų prognozės rodo, kad 2022-aisiais palūkanų normos bus didinamos tris kartus (po rugsėjo mėn. posėdžio buvo indikuojamas vienas pakėlimas). FED padidino 2022 m. PCE infliacijos rodiklio prognozę nuo 2,3 iki 2,7 proc., bet tikisi, kad iki 2024 m. pabaigos kainų augimo tempas priartės prie tikslinio lygio ir sieks 2,1 procento. Iš oficialaus pranešimo, apibūdinant infliaciją, pašalintas terminas „pereinamojo pobūdžio“.

Remiantis atnaujintomis prognozėmis, nedarbo lygis JAV turėtų nukristi iki prieš pandeminio 3,5 proc. lygio jau kitais metais. Iki FED posėdžio pabaigos JAV akcijų indeksai buvo šiek tiek nukritę, bet paaiškėjus jo sprendimams, gerokai ūgtelėjo („S&P 500“ +1,63 proc., NASDAQ +2,15 procento).

Rinkos dalyviai, panašu, tikėjosi, kad FED griežtins toną dėl pinigų politikos ir viliasi, kad numatytos priemonės bus efektyvios kovojant su infliacija, bet nesustabdys ekonomikos atsigavimo. JAV 10-ies m. vyriausybės obligacijų pajamingumas šiek tiek pakilo (2 baziniais punktais, iki 1,46 proc.), JAV dolerio kursas euro atžvilgiu sumažėjo 0,27 proc. (iki 1,129 dolerio už eurą).

Šiandien pinigų politikos sprendimus paskelbs ECB ir Anglijos bankas ir Norvegijos centrinis bankas. Azijos akcijų biržose šįryt vyrauja teigiamos nuotaikos – 8.30 val. Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI +2,13 proc., Kinijos „Shanghai Composite“ +0,52 proc., Pietų Korėjos KOSPI +0,57 procento.

Baltijos šalių biržose aiškios krypties neatsirado (OMXV -0,16 proc., OMXT -0,03 proc., OMXR +0,01 procento). Didžiausią prekybos apyvartą pasiekė energetikos bendrovės – „Enefit Green“ ir „Ignitis grupės“ akcijų perleista po daugiau, negu 300 tūkst. eurų (kainų pokyčiai – atitinkamai +0,08 proc. ir -0,48 procento). Didžiausiu kainos pokyčiu pagrindiniame sąraše tarp 100 tūkst. prekybos apyvartą pasiekusių bendrovių išsiskyrė „Hepsor“ (-2,50 proc., iki 13,65 euro už akciją). „Baltic First North“ biržoje debiutavo programinės įrangos kūrėja „TextMagic“ – bendrovės akcijų perleista už 1,4 mln. eurų, akcijų kaina, palyginti su pirminio viešo akcijų platinimo (IPO) kaina, pašoko 68 proc. – iki 8,40 euro už akciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)