2020 m. balandžio žurnalo „Investuok“ numeryje (2020 m. kovo 23 d. tekstas, kai S&P 500 reikšmė buvo apie 2450 punktų) prognozavau, kad šio ralio metu S&P 500 gali pakilti iki 4000, o 2021 m. sausio žurnalo „Investuok“ numeryje (2020 m. gruodžio 15 d. tekstas, kai S&P 500 reikšmė buvo apie 3700 punktų) šią prognozę pakoregavau iki 4500 punktų. Ir štai S&P 500 penktadienį svyruoja ties 4449 punkto riba.

Žilvinas Speteliūnas

Taigi kas toliau?

Aš jau pusantrų metų kalbu apie parabolinį arba euforinį (angl. melt-up) ralį, kuriuo turėtų užsibaigti šitas visas akcijų pakilimas nuo 2020 m. pavasario. Bet problema, kad jo nėra. Turiu omenyje patį spyglį pačioje grafiko viršūnėje, kuris lydėjo visus didžiausius akcijų rinkų pikus.

Nors pats 2020 m. kovo – 2021 m. rugpjūčio ralis ir taip jau yra iš fantastikos srities. Per mažiau nei 1,5 metų S&P 500 sugebėjo pakilti tiek punktų, kiek per visą 2009–2020 m. laikotarpį. Netgi jeigu žiūrėsime procentiškai, tai greičiausias 100 proc. ralis S&P 500 indekso istorijoje. Net ir po 2008 m. globalios finansų krizės JAV akcijų rinka brango lėčiau, nuo paties dugno padvigubėjo per nepilnus 2 metus.

O to galutinio ralio vis dar nėra, nes jo ėmė tikėtis nemažai rinkos dalyvių. Tai tapo jau tam tikru konsensusu tarp rinkos dalyvių. Šie perka vos ne kiekvieną mažą pakritimą, agresyviai perka call opcionus ir bando tikėtis nemažai uždirbti iš greito ralio. Bet yra ir nemaža skeptikų grupė, kurie bando apsidrausti pasitaikius kiekvienai įmanomai galimybei, kai, atrodo, išlenda kokios didesnės rizikos, arba kai rinka, atrodo, jau tuoj sugrius. Šie šortina akcijas, perka put opcionus arba parduoda call opcionus. Viso to rezultatas yra tai, kad rinka labai iš lėto kyla ir toliau.

Tai skausmingiausia rinka abiem pusėms. Nes ir vieni, ir kiti yra neteisūs ir degina opcionų premijas, o įvairios rotacijos tarp skirtingų sektorių, nors akcijų indeksai stovi vietoje arba ir toliau palaipsniui kyla į viršų, dar labiau apsunkina galimybes uždirbti šioje akcijų rinkoje. Lengvų pelnų metai buvo 2020-ieji, bet visi priprato prie greitų pelnų, lūkeščiai yra dideli, o atmintis trumpa.

Taigi, noriu pasakyti, kad S&P 500 indeksas pasiekė mano anksčiau žurnale „Investuok“ skelbtą 4500 punktų prognozę net ir be parabolinio ralio, o tai rodo, kad jeigu galiausiai kapituliuos dalis skeptikų ir prasidės ta galutinė investuotojų iracionalumo fazė, 5000 punktų reikšmė yra labai reali galimybė. Iš principo tai yra vos daugiau nei 10 proc. ralis nuo dabartinio lygio. Turint omenyje, kad S&P 500 jau per šį ralį pakilo apie 100 proc., toks augimas per artimiausius 3–6 mėnesius tikrai nenustebintų.

Pelno ir rizikos santykis nepalankus

Kita vertus, kuo ilgiau išsitempia šitas ralis, tuo labiau nusivėlina kritimo scenarijus. Ankstesniuose savo žurnalo „Investuok“ straipsniuose kalbėjau, kad tai 2021 m. pabaigos – 2022 m. scenarijus, o dabar atrodo, kad tai iš esmės 2022 m. scenarijus, kuris gali šiek tiek nusitempti net ir į 2023 m.

Ir čia jau galiu įvardinti mano kritimo prognozę, t. y. kad S&P 500 indeksas nukris iki 2000 punktų ar žemiau. Ir greičiausiai mano prognozė bus per konservatyvi. Iš esmės čia nieko naujo nepasakiau.

Nuo 2020 m. pavasario vis kalbu apie kitą kritimą, kurio mastas turėtų būti nuo 60 iki 80 proc., o 2000 ar žemiau punktų prognozė nuo 5000 punktų viršūnės yra būtent tai, apie ką ir kalbėjau visą laiką. Tiesiog dabar jau galima tiksliau įvardinti konkrečias tikslines vertes.

Apskritai pelno ir rizikos santykis dabartinėje rinkoje yra labai nepalankus. Dėl potencialaus 10 proc. pelno rizikuojama prarasti 60 proc. ar daugiau. Aišku, daug kas dabar skaito šį mano tekstą ir greičiausiai ne tik netiki, kad rinka gali nukristi 60 proc. per artimiausius dvejus metus, bet kad išvis dabartinė rinka gali nukristi net ir kokius 15 ar 20 proc. Ir aš jus visiškai suprantu, nes tai yra dabartinis konsensusas.

Bet daug kas jau pamiršo, kad 2020 m. pradžioje JAV akcijų rinka sugebėjo nukristi 30 proc. iš esmės per 3 savaites. Dabartinė akcijų rinka atrodo pernelyg pavojingai saugi, kai pačios rinkos struktūra yra net trapesnė nei 2020 m. pradžioje.

Jeromeʼas Powellas – favoritas būti perrinktas dar vienai kadencijai

Po Joe Bideno pergalės JAV prezidento rinkimuose atrodė, kad aiški favoritė perimti JAV centrinio banko vairą 2022 m. pradžioje yra progresyvioji Lael Brainard, o J. Powello dienos šiame darbe suskaičiuotos. Bet vidutinės infliacijos režimo įvedimas 2020 m. suteikė JAV centriniam bankui prabangą ne tik nekelti palūkanų normos, kai metinė infliacija siekia 5,4 proc., bet tik dabar svarstyti apie ekonomikos stimulo mažinimą.

JAV iždas ir J. Bideno administracija tuo patenkinti, nes JAV centrinis bankas ir toliau sėkmingai monetizuoja augančią JAV skolą, padeda išlaikyti palūkanas itin žemai ir sukuria šiltnamio sąlygas JAV ekonomikos atsigavimui. Pastaruoju metu JAV iždo sekretorė Janet Yellen išsakė viešą palaikymą J. Powellui. Tai tik dar labiau sustiprino rinkos konsensusą, kad J. Powellas yra akivaizdus lyderis būti perrinktas 2022 m. pradžioje. Jam tereikia nenutraukti ekonomikos skatinimo per anksti ir kad finansų rinkos rinkos nesugriūtų iki to laiko.

Ką tai reiškia žurnalo „Investuok“ skaitytojams, ir bendrai visiems investuotojams? Reikia būti nusiteikus, kad JAV centrinis bankas bijos imtis agresyvesnių sprendimų iki 2022 m. pradžios. Taip, skolos vertybinių popierių supirkimas bus mažinamas, bet tai bus daroma dėl rinkos konsensuso, galimai įvedus sprendimų priklausymą nuo tam tikrų rodiklių.

Tarkim, jeigu infliacija bus virš 2 proc., o nedarbo lygis pasieks x reikšmę, tai skolos vertybinių popierių skatinimas bus mažinamas tiek. Jeigu nedarbo lygis sumažės dar labiau infliacijai viršijant 2 proc., tai stimulas bus mažinamas tiek ir tiek. Ir bus aiškiai įvardijamos sąlygos, kada JAV centrinis bankas galės galutinai nutraukti skolos vertybinių popierių įsigijimus rinkoje.

Bet kartu auga rizika, kad JAV centrinis bankas gali agresyviau elgtis 2022 m. Turint omenyje, kad JAV ekonomika bei infliacijos lūkesčiai gali vėl akceleruotis, jau 2022 m. pradžioje turėtų augti lūkesčiai, JAV centrinis bankas nutrauks skatinimą jau 2022 m. pavasarį, o konsensusas dėl pirmojo palūkanų pakėlimo gali paankstėti net iki 2022 m. vasaros. Manau, obligacijų pajamingumai nukrito, konsolidavosi per vasarą ir dabar pradeda kelionę į viršų. Tikiuosi, kad 10 metų obligacijų pajamingumas net tik pasieks 2 proc., bet greičiausiai ir viršys šią ribą. Tai gali sukelti daug streso finansų rinkose 2022 m. Dabartinės būklės JAV ekonomika ne tik negali toleruoti aukštų palūkanų, bet net ir 0,25 proc. palūkanų normos pakėlimas gali nuvaryti ekonomiką vėl į recesiją.

Tai, kad J. Powellas yra aiškus favoritas išlikti JAV centrinio banko vadovu dar ketveriems metams, yra viena iš dedamųjų mano atnaujintam S&P 500 indekso scenarijui tiek trumpuoju, tiek vidutiniu laikotarpiu.

Tai straipsnis iš žurnalo „INVESTUOK“.

Rugsėjo mėnesio žurnalo „Investuok“ numeryje taip pat skaitykite:

Numerio tema – kaip apsisaugoti nuo infliacijos? Šiais laikais aplenkti infliaciją, o ypač tą, kurios galime sulaukti netolimoje ateityje, gana nelengvas uždavinys. Kaip šią problemą spręsti smulkiajam investuotojui?

NT rubrikoje svarbiausia tema – NT nuomos klausimai – naujausios tendencijos, kainos, kontingento pokyčiai, pasikeitę įpročiai, grąžos požiūriu patrauklios lokacijos ir didėjanti konkurencija.

Aktualijose apie tai, kad randasi vis daugiau ženklų, jog centriniai bankai vis rimčiau svarsto jau gana netolimoje ateityje mažinti pinigų kiekį ekonomikose – mažinti supirkimo programas, o gal net didinti palūkanų normas. Kokią tai gali turėti įtaką ir kokių sprendimų turėtų imtis investuotojai?

Rubrikoje Vertybinių popierių biržoje: apie plačiai nuskambėjusį „Robinhood“ išėjimą į biržą, pirminį akcijų platinimą – kuo pasižymėjo šios pastaruoju metu ypač linksniuojamos kompanijos žygis į biržą? Lietuvoje nagrinėjame pavyzdinius portfelius – vasarą augimas ypač dosnus – kaip savo portfelius po vasaros performavo profesionalūs investuotijai ir investicijų valdytojai?

Investuotojo dienoraštyje – infliacija ir akcijų kainos – kodėl kai daugelis jau pradeda įtikėti laikina infliacija, infliacijos baubas pasiruošęs grįžti su trenksmu? Ir kaip koreguojamas Ž.Speteliūno S&P500 akcijų indekso scenarijus?

Investavimo strategijose – apie „vienaragius“ – analizė, vertinimo logika – kaip ir kada patrauklu įsigyti jų akcijų, investavimo procesas ir rizikos.

Sutelktinis finansavimas – apie situaciją paskolose – mastai auga, palūkanos mažėja.
Požiūryje kalbiname apribotos rizikos fondo „Covalis Capital“ ekonomistą P. Kunčiną – apie tai, kaip dorotis su nuolat besikeičiančiomis bėdomis ir iššūkiais.

Ir dar: įžvalgos, interviu, komentarai, patarimai, fondų rezultatai, pasaulio, žaliavų, valiutų apžvalgos ir tai, ką vasarą viešai kalbėjo garsūs investuotojai bei ekonomistai.

Daugiau informacijos: www.investuok.eu