„Nasdaq“ Vilniaus birža priėmė sprendimą dėl sąlyginio Šiaulių bankas obligacijų įtraukimo į Skolos vertybinių popierių sąrašą, jei iki 2021-ųjų pabaigos bus patvirtintas ir paskelbtas obligacijų prospektas ir bankas išplatins obligacijas.

„Šiaulių banko obligacijos bus laikomos įtrauktomis į Skolos vertybinių popierių sąrašą pateikus ataskaitą apie sąlygų įvykdymą ir „Nasdaq“ Vilnius valdybai priėmus sprendimą, kad bankas ir jos išleistos finansinės priemonės atitinka listingavimo taisyklėse nustatytus reikalavimus“, – teigiama „Nasdaq“ Vilniaus biržos pranešime.

Jei bus įvykdytos nustatytos sąlygos, „Nasdaq“ Vilniaus biržos valdyba nustatys obligacijų įtraukimo į prekybos sąrašą dieną, kuri taip pat bus ir pirmoji šių finansinių priemonių kotiravimo diena.

Šiaulių bankas rugpjūčio pradžioje pranešė apie ketinimus išleisti iki 250 mln. eurų nominalios vertės obligacijų pagal MREL reikalavimą.

MREL (angl. minimum requirement for own funds and eligible liabilities) reikalavimai yra taikomi visoms Europos Sąjungoje, taip pat ir Lietuvoje, įsisteigusioms kredito įstaigoms. Griežčiausi reikalavimai keliami didžiausiems, sistemiškai svarbiems, bankams – tokiems, kurių bankrotas galėtų neigiamai paveikti finansų sistemą, o kartu ir visą šalies ekonomiką.

Lietuvoje sistemiškai svarbiais yra pripažinti SEB bankas, „Swedbank“ ir Šiaulių bankas. Lietuvos bankas gegužės viduryje skelbė, kad du iš šių bankų jau sukaupė pakankamą lėšų atsargą ir atitinka MREL reikalavimus, o trečiasis turėtų tai padaryti iki numatyto termino – 2023 metų pabaigos.

MREL reikalavimai užtikrina, kad sistemiškai svarbūs bankai krizės atveju patys turėtų pakankamai lėšų padengti savo nuotolius ir po pertvarkymo tęstų iki jo vykdytas svarbias funkcijas.

Bendra visoms trims Lietuvos sisteminės svarbos įstaigoms nustatytų naujų MREL suma, 2020 metų pabaigos duomenimis, yra 1,994 mlrd. eurų. Pagal europinį reguliavimą sistemiškai svarbūs Lietuvoje veikiantys komerciniai bankai šiuos reikalavimus turi tenkinti nuo 2024-ųjų sausio 1 dienos.

Šiaulių banko akcijos kotiruojamos biržos Oficialiajame prekybos sąraše

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją