„Esame labai tarpusavyje susiję per pasaulinę ekonominę sistemą“, todėl „gali būti, kad laikas nuo laiko ir mes Amerikoje reaguosime į kitų ekonomikų ir valstybių sukrėtimus“, – sakė Vertybinių popierių ir biržų komisijos (SEC) vadovas Gary Gensleris.

Tačiau jis atsisakė komentuoti konkrečiai apie „Evergrande“, Kinijos NT vystymo bendrovę, kurią slegia 300 mlrd. dolerių skolų ir kuri atsidūrė ties žlugimo riba. Pirmadienį pasaulinės rinkos smuko dėl nuogąstavimų, kad bendrovė kartu su savimi gali nusitempti ir kitas bendroves, tačiau antradienio prekyboje šie nuogąstavimai, atrodo, atslūgo.

Antradienį per nuotolinį interviu laikraščiui „The Washington Post“ G. Gensleris teigė, kad Amerikos finansų sistema sustiprėjo nuo tada, kai daugiau nei prieš dešimtmetį būsto paskolų krizė sukėlė pasaulinę recesiją.

„Manau, kad po 2008 metų krizės įvykdytos reformos gerokai sustiprino JAV finansų sistemą“, – sakė jis, turėdamas omenyje Doddo-Franko teisės aktus, kuriais bankai buvo įpareigoti padidinti kapitalą, kad apsisaugotų nuo nenumatytų trikdžių.

„2021 metais esame geresnėje padėtyje, palyginti su 2008 metų krize, ir galėtume amortizuoti kai kuriuos sukrėtimus“, – sakė jis.

Tačiau jis įspėjo: „Tai nereiškia, kad esame izoliuoti. Visos pasaulio ekonomikos yra susijusios tarpusavyje“.

Kinijos NT milžinė „Evergrande“ pradelsė mokėjimus dviem bankams

Kinijos nekilnojamojo turto milžinė „China Evergrande Group“ pirmadienį neatliko su paskolomis susijusių mokėjimų mažiausiai dviem bankams, antradienį pranešė agentūra „Bloomberg“, remdamasi šaltiniais.

Bankams tai nebuvo netikėta, nes Kinijos institucijos buvo įspėjusios, kad nekilnojamojo turto vystymo bendrovė gali nesugebėti laiku atlikti mokėjimų. Pirmadienis ir antradienis Kinijoje buvo nedarbo dienos.

Kada bankai ketina paskelbti, kad „Evergrande“ neįvykdė įsipareigojimų, kol kas neaišku.

„Evergrande“ skolos problemos investuotojams kelia vis didesnį nerimą ir pirmadienį net išprovokavo smukimą pasaulio finansų rinkose.

Ketvirtadienį „Evergrande“ turės sumokėti palūkanas už dviejų emisijų obligacijas ir tai taps pagrindiniu bendrovės finansinės būklės išbandymu.

Praėjusią savaitę bendrovė pripažino turinti rimtų likvidumo problemų ir pasitelkė konsultantus, siekdama restruktūrizuoti savo skolą. Nekilnojamojo turto vystytoja vėluoja grąžinti paskolas bankams ir atlikti mokėjimus tiekėjams bei investuotojams.

Investuotojų nerimas dėl galimo „Evergrande“ įsipareigojimų neįvykdymo daugiausia yra susijęs su tuo, kad tuo atveju, jeigu bendrovė negalės grąžinti skolų, „Evergrande“ obligacijų turėtojai patirs nuostolių.

Dėl to gali kilti abejonių dėl jų finansinės būklės ir jie gali pradėti pardavinėti kitą savo turtą, kad pritrauktų lėšų, o tokiu atveju padidės pasiūla ir tai turės įtakos pokyčiams rinkose, kurios, kaip atrodytų, nėra susijusios.

Šį reiškinį, kuris parodo, kaip glaudžiai pasaulio rinkos yra susijusios tarpusavyje, analitikai vadina grandinine reakcija, rašo agentūra „MarketWatch“.

Vis dėlto daugelis ekspertų mano, kad Kinijos valdžia įsikiš ir užkirs kelią „Evergrande“ įsipareigojimų neįvykdymui, pažymi „MarketWatch“.