JAV ir Europoje vakar akcijų indeksai šiek tiek pakilo („S&P 500“ +0,28 proc., „Stoxx Europe 600“ +0,31 proc.), JAV dolerio kursas euro atžvilgiu krito penktą prekybos sesiją iš eilės (0,30 proc., iki 1,188 dolerio už eurą).

Brent“ tipo nafta pabrango 2,01 proc. (iki 73,03 JAV dolerio už barelį), investuotojams tikintis, kad dėl stiprios paklausos rinkoje nesusidarys žaliavos perteklius net OPEC nusprendus didinti gavybą.

Japonijos NIKKEI akcijų indeksas šįryt 9 val. Lietuvos laiku buvo pakilęs 2,07 proc. ir atsidūrė trijų dešimtmečių aukštumose. Investuotojus nudžiugino žinia dėl premjero Y. Suga ketinimo atsistatydinti – manoma, kad jo įpėdinis padidins ekonomikos skatinimą per biudžeto išlaidas. Honkongo „Hang Seng“ indeksas smuktelėjo 0,62 proc., labiausiai pinga Kinijos technologijų sektoriaus bendrovių akcijos. MSCI ASWI pasaulio akcijų indeksas užkopė į rekordines aukštumas.

JAV per savaitę užregistruota 340 tūkst. naujų bedarbių – 5 tūkst. mažiau, negu prognozuota. Fabrikų užsakymų augimas liepą siekė 0,4 procento – 0,1 proc. daugiau, negu tikėtasi. Šiandien bus paskelbta daug svarbių JAV darbo rinkos duomenų – prognozuojama, kad nedarbo lygis rugpjūtį šalyje nukrito iki 5,2 proc. naujų darbo vietų sukurta 725 tūkstančių. Manoma, kad ši ir keletas artimiausių JAV darbo rinkos ataskaitų lems FED poziciją dėl superkamų vertybinių popierių apimčių mažinimo. Jei darbo rinkos atsigavimas vyks toliau vyks kaip tikimasi, apie kiekybinio skatinimo mažinimą gali būti pranešta jau artimiausiu metu. „Bloomberg“ atlikta ekonomistų apklausa rodo, kad gerėjant ekonominei padėčiai, kiek sumažinti kiekybinį skatinimą iki metų pabaigos turėtų ir ECB.

Baltijos šalių biržose – kainų ralis ir 13 mln. eurų apyvarta. OMXB indeksas pakilo 2,72 proc. (didžiausias pokytis nuo metų pradžios), daugiausiai investuotojų dėmesio susilaukė bankai. „LHV Group“ (+5,52 proc.), „Coop Pank“ (+4,14 proc.) ir Šiaulių banko (+5,44 proc.) akcijų bendrai perleista už 9,2 mln. eurų. Estiškų bankų akcijų kainų pokyčiai vienu metu viršijo 10 procentų. „LHV Group“ sėkmingai išplatino 100 mln. eurų obligacijų emisiją – paklausa viršijo pasiūlą 1,4 karto. Vakar brango ir daugumos kitų bendrovių akcijos. Baltijos biržos antriniame sąraše listinguojamų „Nordic Fireboard“ akcijų kaina šoktelėjo 8,54 proc., „First North Baltic“ sąraše esančių „Saunum Group“ ir „Bercman Technologies“ – atitinkamai 10,34 ir 10,90 procento. Tikėtina, kad įspūdingus kainų pokyčius ir išaugusį aktyvumą didele dalimi lėmė investuotojai, nusprendę investuoti dalį lėšų, atsiimtų iš estiškų pensijų fondų (tai padaryti jiems leido šalyje įgyvendinta reforma). „Merko Ehitus“ (+2,28 proc.) jau pasibaigus prekybai pranešė apie pasirašytą 49 mln. eurų vertės sutartį (neskaičiuojant PVM) dėl biurų pastato statybos Rygoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją