Penktadienį centrinių bankų vadovų konferencijoje Jackson Hole kalbėjęs J. Powell‘as pažymėjo, kad liepos mėn. susitikime dauguma Atvirosios rinkos komiteto narių išsakė nuomonę, kad jei ekonominis scenarijus atitiks lūkesčius, pradėti mažinti vertybinių popierių supirkimus reikėtų dar 2021-aisiais. Rinkai šis pareiškimas nebuvo naujiena, nes tokio scenarijaus tikėtasi ir anksčiau. Pasak J. Powell‘o, FED įdėmiai seka situaciją dėl koronaviruso delta atmainos ir reaguos, priklausomai nuo jos plitimo poveikio ekonomikai. FED vadovas taip pat pabrėžė, kad pradėjus mažinti vertybinių popierių supirkimus, nebus skubama didinti palūkanų normų.

Savaitė JAV ir Europos akcijų biržose baigėsi teigiamomis nuotaikomis – „S&P 500“ pakilo 0,88 proc., „Stoxx Europe 600“ 0,43 procento. „Stoxx Europe 600“ pokytis veikiausiai bus teigiamas septintą mėnesį iš eilės (tai ilgiausia serija nuo 2013-ųjų). JAV dolerio kursas euro atžvilgiu smuktelėjo 0,37 proc. (iki 1,180 dolerio už eurą).

Savaitgalį Luizianos valstijai smogė uraganas, kurio sukelti nuostoliai gali siekti 40 mlrd. JAV dolerių. Meksikos įlankoje sustabdyta beveik 96 proc. naftos gavybos (1,7 mln. barelių) ir 94 proc. gamtinių dujų gavybos. Uraganas gali paveikti apie 12 proc. JAV naftos perdirbimo pajėgumų. Azijos akcijų biržose Japonijos NIKKEI 8.45 val. Lietuvos laiku buvo pakilęs 0,50 proc., Honkongo „Hang Seng“ 0,55 proc., Pietų Korėjos KOSPI 0,40 procento.

Investuotojai į „LHV Group“ akcijas apsukų nemažina – penktadienį banko akcijos pabrango dar 5,64 proc. (iki 43,10 euro už akciją), jų perleista už 1,79 mln. eurų. Milijonines apyvartas sugeneravo ir prekyba Šiaulių banko (+1,78 proc.) bei „Ignitis grupės“ (+2,29 proc.) akcijomis.

„Ignitis grupės“ pranešė, kad rugpjūčio 27 d. iš 73,08 proc. akcijų valdančios LR finansų ministerijos gavo paraišką dėl siūlymo skirti bendrovės akcininkams dividendus už 2021 m. pirmąjį pusmetį. Remiantis dividendų politika, už 2021 m. pirmąjį pusmetį planuojamų išmokėti dividendų suma yra lygi 43,75 mln. eurų.

Tarp aktyviausiai prekiautų pozicijų neigiamais kainos pokyčiais išsiskyrė tik „Coop Pank“ (-0,50 proc.) ir „Tallink Grupp“ (-0,33 procento). Gerokai ūgtelėjo statybos bendrovių akcijų kainos („Merko Ehitus“ +2,08 proc., „Nordecon“ +3,97 procento). Jau pasibaigus prekybai, latvių farmacininkė „Olainfarm“ pranešė, kad pirmąjį 2021 m. pusmetį, palyginti su tuo pačiu 2020 m. laikotarpiu, gautos pajamos (66,7 mln. eurų) beveik nepakito, o pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą ir amortizaciją sumenko 32 proc. (iki 12,1 mln. eurų).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją