Paskelbtoje FED finansinio stabilumo ataskaitoje teigiama, kad JAV gerokai pakilusios finansinių aktyvų kainos gali smarkiai nukristi, jeigu investuotojų apetitas rizikai sumažėtų. Centrinio banko nuomone, visais kitais aspektais JAV finansų sistema yra pakankamai neblogos būklės – namų ūkių įsiskolinimas nėra didelis, o bankų kapitalizacijos rodikliai pakankamai aukšti. FED Dalaso banko vadovas R. Kaplan’as pareiškė, kad atėjo laikas svarstyti apie kiekybinio skatinimo apimčių mažinimą, o infliacijos ir užimtumo tikslai veikiausiai bus pasiekti jau 2022 metais. JAV ekonominiai duomenys toliau viršija lūkesčius – per savaitę šalyje užregistruota 498 tūkst. naujų bedarbių – 40 tūkst. mažiau, negu prognozuota. JAV „S&P 500“ akcijų indeksas pakilo 0,82 proc., Europos „Stoxx Europe 600“ vertė sumažėjo 0,12 procento. Vokietijos gamyklų užsakymų augimas kovą siekė 3 proc. – dvigubai daugiau, negu prognozuota.

„Bloomberg“ pranešė, kad J. Biden‘o administracija rengiasi išlaikyti investicijų apribojimus į Kinijos kompanijas. Vienoje šiandien vyks ketvirtasis neformalių derybų dėl Irano branduolinio susitarimo etapas. Manoma, kad susitarimas, iš kurio JAV pasitraukė D. Trump‘o sprendimu, gali būti atnaujintas jau artimiausiu metu. „Brent“ tipo naftos kaina vakar sumažėjo 1,26 proc., iki 68,09 JAV dolerio už barelį. Vakar posėdžiavęs Anglijos bankas nepakeitė nei 0,1 proc. bazinės palūkanų normos, nei turto supirkimo programos apimties (895 mlrd. svarų sterlingų). Svaro kursas euro atžvilgiu smuktelėjo 0,59 proc., iki 0,868 svaro už eurą. Bazinės palūkanų normos (0 proc.) nepakeitė ir Norvegijos centrinis bankas, bet indikavo, kad ketina ją padidinti jau 2021 m. antroje pusėje. Norvegijos kronos kursas euro atžvilgiu pakilo 0,19 proc., iki 10,01 kronų už eurą.

Baltijos šalių biržose investuotojai vertino statybininkų rezultatus. „Merko Ehitus“ akcijų kaina po pirmojo ketvirčio rezultatų paskelbimo pakilo 1,19 proc., iki 16,96 euro už akciją. Rezultatus vakar paskelbė ir kita Estijos statybų bendrovė „Nordecon“.

Bendrovės pajamos sausį – kovą, palyginti su tuo pačiu 2020 m. laikotarpiu, nukrito nuo 54,9 iki 49,0 mln. eurų, grynasis nuostolis sumažėjo nuo 2,2 iki 1,9 mln. eurų. „Nordecon“ akcijų kaina vakar sumažėjo 2,04 proc., iki 1,44 euro už akciją. Didžiausią apyvartą pasiekė prekyba „Ignitis grupės“ akcijomis – jų perleista už 2,5 mln. eurų, kaina pakilo 0,25 proc. (iki 20,15 euro už akciją).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją