Centrinio banko pinigų politiką formuojantis Federalinis atvirų rinkų komitetas (FOMC) atrodė esąs optimistiškiau nusiteikęs dėl ekonomikos perspektyvų ir mažiau nerimaujantis dėl rizikų, įsipareigodamas išlaikyti praktiškai nuliui (0–0,25 proc.) lygią orientacinę palūkanų normą bei tęsti didžiulę obligacijų pirkimo programą, pradėtą COVID-19 pandemijos pradžioje.

„Vakcinavimo kampanijai žengiant į priekį ir užtikrinant stiprų politikos palaikymą, ekonominės veiklos ir užimtumo rodikliai sustiprėjo“, – sakoma FOMC pranešime, paskelbtame po dvi dienas trukusio posėdžio.

„Labiausiai nuo pandemijos nukentėję sektoriai tebėra silpni, tačiau ir jie pademonstravo pagerėjimą“, – pažymėjo FOMC ir pridūrė, kad „infliacija padidėjo, daugiausia atspindėdama pereinamuosius veiksnius“.

Nepaisant ženklų, jog kainos auga, pareiškime pakartota, kad FRS tęs savo taikomas ekonomikos stimuliavimo priemones, kol bus pasiektas „maksimalus užimtumas“, o infliacija pasieks 2 proc. ir kurį laiką netgi šiek tiek viršys šį lygį“.

Visgi kai kurie ekonomistai išreiškė susirūpinimą dėl to, tokia FRS pozicija gali leisti infliacijai kilti.

FOMC vėl pripažino, jog pandemija yra pagrindinis lemiamas ekonominės perspektyvos veiksnys, sakydamas, kad „tebesitęsianti visuomenės sveikatos krizė ir toliau slegia ekonomiką, o rizika ekonominėms perspektyvoms išlieka“.

Visgi ši pozicija buvo švelnesnė nei išreikštoji praėjusio mėnesio pareiškime, kai komitetas atkreipė dėmesį į „didelę riziką“ perspektyvoms.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)