Be to, didieji bankai savo prekybos vertybiniais popieriais platformose pastebi augančias sandorių apimtis bei didėjantį tokias sąskaitas atsidarančių klientų skaičių.

„Swedbank“ 2020 metų pradžioje klientams leido Baltijos šalių biržos įmonių akcijomis prekiauti netaikant komisinių mokesčių. Banko teigimu, tai pastebimai padidino sandorių skaičių ir apyvartą – šių metų pirmąjį ketvirtį, palyginti su tuo pat laiku pernai, apyvarta biržoje augo 140 proc., o sandorių skaičius – 112 procentų.

„Pirmąjį ketvirtį tarp „Swedbank“ Lietuvoje privačių klientų populiariausia akcija pagal apyvartą buvo „Ignitis grupė“. Šios įmonės IPO sulaukė investuotojų susidomėjimo, kuris tęsiasi ir iki šiol“, – BNS sakė „Swedbank“ Finansų rinkų tarnybos Investavimo produktų srities vadovė Greta Šiaučiulytė.

Pasak jos, antroje populiariausių akcijų vietoje buvo Šiaulių banko vertybiniai popieriai.

Situacija SEB ir „Luminor“ bankuose, kurie nulinių komisinių prekybai netaiko, skiriasi. SEB teigia, kad pirmąjį ketvirtį populiariausios buvo JAV bendrovių „GameStop“ ir AMC akcijos, kurios buvo itin plačiai aptarinėjamos dėl socialinio tinklo „Reddit“ naudotojų sukelto įspūdingo kainų ralio sausio ir vasario mėnesiais.

„Lietuvos neaplenkė „Reddit“ forumo dalyvių išreklamuotos „GameStop“ bei „AMC Entertainment Holdings“ įmonės, kurių akcijų SEB klientai bendrai suprekiavo už beveik 10 mln. eurų“, – BNS sakė SEB Finansų rinkų departamento vadovas Irmantas Pociūnas.

„Luminor“ teigimu, jo platformoje populiariausios taip pat buvo „GameStop“ akcijos, kurių smulkieji investuotojai metų pradžioje suprekiavo už beveik 4,4 mln. eurų. Tarp populiariausių akcijų taip pat figūravo bendrovės „Fuelcell Energy“ bei „Tesla“.

Prekybos akcijomis rinka pamažu plėtojasi

SEB atkreipia dėmesį, kad „Ignitis grupė“ atvėrė duris naujiems investuotojams regione, tačiau kokybiškai pamatuoti susidomėjimą šios įmonės akcijomis sudėtinga. Anot banko, „Ignitis grupės“ akcijomis aktyviai prekiauti skatina ir tai, jog bendrovė yra viena likvidžiausių Baltijos šalyse bei listinguojama ir Londono biržoje.

Nepriklausomos turto valdymo bendrovės „Milvas“ partneris ir fondų valdytojas Tautvydas Marčiulaitis pabrėžia, kad „Swedbank“ sprendimas panaikinti komisinius „Nasdaq“ biržoje Baltijos šalyse paskatino žmones bandyti investuoti.

„Šis sprendimas žmonėms panaikino baimę prarasti pinigus, nes kai nėra komisinio mokesčio, gali investuoti nedidelę sumą. Tai paskatino žmones bandyti, bent jau su nedidelėmis sumomis“, – BNS sakė T. Marčiulaitis.

„Manau, kad tai tikrai yra puikus pavyzdys ir būtų gražu bei naudinga, jei ir kiti bankai kažką panašaus sugalvotų ir leistų savo klientams arba labai pigiai, arba visai be komisinio prekiauti per juos“, – pridūrė jis.

Analitiko teigimu, Baltijos šalių akcijų rinka po truputį vystosi ir situacija yra geresnė, nei buvo prieš penkerius metus ar dešimtmetį. Tačiau, pasak jo, jai vis dar trūksta kelių esminių aspektų.

„Visų pirma, (trūksta – BNS) rinkos gylio, nes daugelis pozicijų vis dėlto nėra didelės ir nusipirkti ar parduoti didesnį kiekį akcijų yra sudėtinga. Tai yra susiję ir su tuo, kad trūksta institucinių investuotojų“, – teigė T. Marčiulaitis.

„Kitas dalykas – trūksta didelių, stiprių įmonių, kurios būtų kaip pagrindinės įmonės, kuriomis galėtų prekiauti ir instituciniai, ir smulkieji, tada jos pritrauktų daugiau žmonių ir tada jie galėtų ieškoti daugiau įmonių“, – aiškino jis.

Pasak T. Marčiulaičio, vienas paprasčiausių kelių būtų, jei „Ignitis grupės“ pavyzdžiu pasektų bei biržoje listinguotųsi daugiau valstybės valdomų įmonių.

Populiarios JAV įmonių akcijos

Bankuose, kurių platformose biržos įmonių akcijomis kol kas be komisinių prekiauti negalima, populiariausios išlieka JAV įmonių akcijos.

„Vietos investuotojus užsienio rinkos domina labiau dėl didesnio likvidumo, įmonių dydžio bei investavimo galimybių įvairovės, ką iš esmės patvirtina 2,5 karto išaugusi prekyba užsienio akcijomis“, – teigė SEB atstovas I. Pociūnas.

„Tesla“ buvo populiari ir tarp „Swedbank“ platformoje investuojančių žmonių, tačiau į populiariausių dešimtuką pirmąjį ketvirtį nepateko nei AMC, nei „GameStop“.

Visi bankai atkreipia dėmesį, kad prekyba akcijomis pastaruoju metu išaugo reikšmingai – anot SEB, akcijų apyvarta pirmąjį ketvirtį, palyginti su tuo pat laiku pernai, padidėjo daugiau nei dukart iki 160 mln. eurų.

Tuo metu „Swedbank“ klientai pernai atidarė penkis kartus daugiau vertybinių popierių sąskaitų nei 2019-aisiais.

Pasak T. Marčiulaičio, šis reiškinys yra globalus – kai kurie tyrimai rodo, jog susidomėjimas investicijomis atsirado dėl mažesnių galimybių išleisti pinigus kelionėms ar pramogoms.

„Mane toks kirminas graužia, kad kai viskas atsidarys, gali sumažėti investavimo apimtys ir žmonės grįš prie įprastų dalykų – pinigus leis kelionėms, restoranams, barams ir susidomėjimas sumažės. Bet tikiuosi, kad bent jau tie žmonės, kurie atrado, jie tęs ir investuos bei padės ir sau, ir kai kurioms vietinėms įmonėms augti“, – teigė ekspertas.

Kalbėdamas apie prekybą ir „GameStop“ ar kitų nestabilių akcijų populiarumą, jis sakė, jog iš svyravimų uždirbę smulkieji investuotojai greičiausiai liks rinkoje, tačiau nukentėjusius nuo investavimo gali ir atgrasyti.

„Akcijų rinka vis dar turi tą stigmą, nors 2008 metai, atrodo, jau toli už nugaros, bet yra likusi ta stigma, kad ten prarasi pinigus“, – sakė T. Marčiulaitis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)