Šios tendencijos paaiškėjo Lietuvos bankui (LB) atlikus finansų tarpininkų priežiūros institucijai teikiamų duomenų apie investuotojus ir „Nasdaq“ Vilniaus biržoje prekiaujamus vertybinius popierius kasmetinę statistinę analizę ir jos rezultatus palyginus su 2019 metais, teigiama LB pranešime.

„Pernai vietos biržoje augo ir investuotojų, ir sandorių skaičius, taip pat padidėjo ir užsienio, ypač iš kitų euro zonos šalių, investuotojų aktyvumas. Ypač aktyvūs buvo smulkūs investuotojai iš kaimyninių šalių – Estijos, Latvijos, Lenkijos, jų inicijuotų sandorių skaičius padidėjo keturis ar net daugiau kartų“, – pranešime sakė LB Kapitalo rinkos priežiūros skyriaus vadovas Vaidas Cibas.

Pasak jo, didesnis investuotojų aktyvumas buvo fiksuotas pandemijos pradžioje praėjusį pavasarį, o rudenį prie sandorių skaičiaus padidėjimo prisidėjo ne tik bendras rinkos augimas, bet ir „Ignitis grupės“ akcijų įtraukimas į biržos sąrašus.

Finansų tarpininkų Lietuvos bankui pateiktais duomenimis, finansinėmis priemonėmis, įtrauktomis į „Nasdaq“ Vilniaus biržą, 2020 metais bent vieną sandorį sudarė 16 605 investuotojai iš Lietuvos ir 4 522 investuotojai iš užsienio.

Lietuvos investuotojai sudarė daugumą finansinių priemonių, įtrauktų į „Nasdaq“ Vilnius biržą, sandorių (72,5 proc.). Reikšmingai išaugo užsienio investuotojų sudarytų sandorių skaičius – 2019 metais jie sudarė 10,8 proc., o 2020 metais 27,5 proc. visų sandorių.

Didžioji dalis užsienio investuotojų yra iš euro zonos šalių. Iš užsienio investuotojų aktyviausi buvo Estijos (36 501 sandoris – keturis kartus daugiau nei 2019 metrais), Latvijos (13 842 sandoriai – keturis kartus daugiau nei 2019 metais), Lenkijos (1 242 sandoriai) ir Vokietijos (550 sandorių – du kartus daugiau nei 2019 metais) investuotojai.

Aktyviausiai „Nasdaq“ Vilniaus biržoje prekiaujančių investuotojų prekybos analizė rodo, kad pernai biržoje padaugėjo investuotojų, sudarančių nedidelės vertės sandorius – populiariausi 10–100 akcijų sandoriai.

Tipinis Lietuvos investuotojas, investuojantis į biržines finansines priemones, yra 41–50 metų amžiaus grupės vyras. Šiai grupei priklausantys investuotojai vyrai sudarė daugiausia sandorių (beveik 41 tūkst.). Aktyviausiai prekiavo 31–40 metų amžiaus moterys (5 237 sandoriai), šiek tiek mažiau sandorių sudarė 41–50 metų amžiaus moterys (5 215 sandorių).

Trys iš keturių investuotojų yra vyrai, tačiau vyriausio amžiaus grupėje (vyresnių kaip 71 metais) moterų yra daugiau nei vyrų.

„Nasdaq“ Vilniaus biržoje pernai populiariausios buvo Oficialiojo sąrašo akcijos – sudaryta beveik 185 mln. eurų (2019 metais – beveik 90 mln. eurų), įmonių obligacijos – 25 mln. eurų (2019 metais – 3,7 mln. eurų), Papildomojo sąrašo akcijos – 4 mln. eurų (2019 metais – 2,7 mln. eurų) vertės sandorių.

2020 metais Nasdaq Vilniaus biržoje likvidžiausios buvo Šiaulių banko (85 mln. eurų apyvarta), „Ignitis grupės“ (33 mln. eurų) ir „Novaturo“ (17 mln. eurų) akcijos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)