Sidabro ateities sandoriai, savaitgalį trumpam pakilę iki daugiau nei 30 JAV dolerių už unciją, pirmadienį šoktelėjo daugiau nei 10 procentų.

Socialiniame tinkle „Twitter“ tarp populiariausių grotažymių atsidūrė #silversqueeze, investuotojams atkreipus dėmesį į naujausią rinkos strategiją, kurios pradininkai – socialinės platformos „Reddit“ subforumo „WallStreetBets“ nariai.

Internetinė „Reddit“ prekybininkų armija per pastarąją savaitę stojo ginti ne itin populiarių bendrovių, tokių „Gamestop“ ir AMC, akcijų, siekdama nugalėti rizikos draudimo fondus, kurie lažinosi, kad minėtų bendrovių akcijos kris ir tikėjosi iš to pasipelnyti.

Dabar ir sidabras tapo naujausiu „WallStreetBets“ šalininkų įtakos priemone, nukreipta į nelygybę pasaulinėje finansų sistemoje.

Nyderlandų banko „Rabobank“, pasaulinis strategas Michaelas Every‘as teigė, jog internete sklando pareiškimai apie tai, kad aukso ir sidabro kainos yra slopinamos finansinėmis lažybomis, kai lažinamasi dėl jų kainų smukimo.

Tačiau jei kainos kils pakankamai ilgą laiką, manoma, kad didieji investuotojai, kurie lažinasi už aukso ir sidabro kainų kritimą, galiausiai bus priversti atšaukti sandorius, supirkti aktyvus atgal ir taip dar labiau pakelti kainas.

Iš dalies ši taktika padėjo paskatinti didžiulį žaidimų bendrovės „Gamestop“ akcijų kainos augimą praėjusią savaitę.

Siautulys sidabro rinkos paskatino ir fizinę metalo paklausą, o monetų pardavėjai praneša apie pristatymų vėlavimus dėl pribloškiančios paklausos.

Nyderlanduose įsikūrusi brangiųjų metalų pardavėja „Silver Mountain“ pirmadienį savo interneto svetainėje teigė, kad „dėl ypatingo rinkos nepastovumo šiuo metu negali priimti jokių naujų užsakymų“, pridurdama, kad tikisi vėl atsidaryti pirmadienio popietę.

Paklausa paskatino ir Australijos kasybos įmonių akcijų populiarumą – net tų, kurios dar nepradėjo kasti metalų. Pavyzdžiui, sidabro kasėjos „Silver Mines“, veikiančios dar neišplėtotuose telkiniuose, akcijos pirmadienį šoktelėjo 50 proc., o kitų kasybos bendrovių akcijų vertė Australijos vertybinių popierių biržoje padidėjo dviženkliais skaičiais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)