Investuotojai tikisi, kad demokratų partijai perėmus įstatymų vykdomosios ir leidžiamosios valdžios kontrolę, bus patvirtintas didelis ekonomikos skatinimo paketas. Spėjama, kad vienkartinės išmokos gyventojams bus padidintos nuo 600 iki 2000 JAV dolerių – už tai ne kartą pasisakė išrinktasis prezidentas J. Biden‘as. Pasibaigus neramumams Vašingtone, JAV Kongresas pagaliau formaliai patvirtino jo pergalę prezidento rinkimuose. Po kilusių riaušių atsistatydino keletas D. Trump‘o administracijos pareigūnų, o demokratų partijos atstovai pranešė sieksiantys inicijuoti dar vieną apkaltą.

Europos šalių indeksai irgi ūgtelėjo („Stoxx Europe 600 +0,51 procento). Metinis kainų augimo tempas euro zonoje gruodį, kaip ir tikėtasi, buvo neigiamas (-0,3 proc.), bazinės infliacijos rodiklis irgi atitiko prognozę (+0,2 procento). „Bitcoin“ kaina trumpam pirmą kartą buvo pakilusi virš 40 tūkst. JAV dolerių ribos, bet vėliau šiek tiek smuktelėjo. Naujų bedarbių JAV per savaitę užregistruota 787 tūkst. – 13 tūkst. mažiau, negu prognozuota. Šiandien bus paskelbta JAV darbo rinkos ataskaita, prognozuojama, kad gruodį gerokai sumažėjo naujų darbo vietų kūrimo tempas. Kinijos kompanijų bėdos dėl JAV taikomų sankcijų nesibaigia. Po to, kai delistinguoti jas nusprendė Niujorko akcijų birža, MSCI paskelbė, kad pašalins šias telekomunikacijų bendrovės iš savo indeksų. „China Telecom“ akcijų kaina po šios žinios nusirito 12,93 proc., „China Unicom“ 11,06 proc., China Mobile“ 5,95 procento. „Boeing“ (+0,80 proc.) byloje dėl nuslėptos informacijos dėl gedimus patyrusio „737 Max“ modelio pasiekė susitarimą su JAV Teisingumo departamentu sumokėti 2,5 mlrd. JAV dolerių baudą.

Baltijos šalių biržose aktyviausiai prekiauta bankų akcijomis. Šiaulių banko akcijų 525 sandoriais perleista už 755,1 tūkst. eurų (+3,05 proc., iki 0,54 euro už akciją). „LHV Group“ (+1,31 proc., iki 23,2 euro už akciją) – 501 sandoriu už 452,6 tūkst. eurų. Neigiamu kainos pokyčiu vakar išsiskyrė „Harju Elekter“ (-3,51 proc., iki 5,50 euro už akciją). OMXB indeksas (+0,74 proc.) 2021-aisiais dar nepatyrė neigiamo pokyčio. Trūkstant svarbių naujienų, akcijų kainų kryptį lemia pasaulio biržose vyraujančios optimistinės nuotaikos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)