Koronaviruso pandemijos krizės sąlygomis bendrovėms padėjęs išgyventi šis kapitalo rinkos segmentas buvo vienas karščiausių pernai, pažymi leidinys.

„Refinitiv“ duomenimis, per praėjusius metus iki Kalėdų bendrovės pasaulio kapitalo rinkoje buvo pasiskolinusios 5,35 mlrd. JAV dolerių – beveik ketvirtadaliu daugiau nei per visus 2019-uosius, kuomet fiksuotas toks investicijų pritraukimo rekordas.

Pagrindinių pasaulio centrinių bankų veiksmai finansų rinkoms krizės akivaizdoje paremti mažino skolinimosi kainas, o dėl obligacijų paklausos augimo ši rinka tapo prieinama net ir tiems emitentams, kurie turėjo žemus kredito reitingus, taip pat ir pandemijos krizės gerokai paveiktoms bendrovėms.

Emitentai, kurių obligacijos buvo prilygintos „šiukšlių grupei“, tai yra turėjo ne aukštesnį kaip BB+ reitingą, nuo praėjusių metų pradžios iki kalėdinių švenčių laikotarpio jų išleido už 547 mlrd. JAV dolerių – trečdaliu daugiau nei prieš metus. Investicinio lygio reitingus turintys emitentai skolinimąsi padidino 23 proc. iki 4,81 trln. dolerių.

Bank of America“ analitikai prognozuoja įmonių skolinimosi rinkoje apetito staigų kritimą ir apyvartoje cirkuliuojančių obligacijų sumos nuosmukį iki mažiausios per beveik du pastaruosius dešimtmečius. Jiems antrina ir „Wells Fargo“ ekspertai.

Tuo tarpu konservatyviausia iš trijų pagrindinių tarptautinių kredito reitingų agentūra laikoma „S&P Global Ratings“ prognozuoja, kad tarptautinė verslo obligacijų emisijų rinka šiais metais susitrauks 3 proc., tvyrant neapibrėžtumui dėl masinio skiepijimo nuo COVID-19 spartos bei situacijos po brexito, taip pat dėl galimos naujos prekybinio karo tarp JAV ir Kinijos bangos.

Tuo pat metu optimistinės ekonominės prognozės gali pagyvinti susijungimų ir perėmimų rinką, kuri būtų finansuojama per obligacijų emisijas, teigia tarptautiniai finansų analitikai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)