Briuselis pareiškė, kad Vašingtonas „vienašališkai“ nutraukė vykstančias derybas, bei teigė sieksiantis išspręsti ginčą su būsima administracija, kuri pareigas pradės eiti sausio 20 dieną.

Europos Komisija pažymėjo „apgailestaujanti, kad Jungtinės Valstijos nusprendė įtraukti kitus ES produktus į savo atsakomųjų veiksmų sąrašą PPO sprendžiamoje „Airbus“ byloje dėl subsidijų orlaivių gamybai“.

„ES stengsis kaip įmanoma greičiau susisiekti su naująja JAV administracija, kad tęstų derybas ir rastų ilgalaikį ginčo sprendimą“, – sakoma ES pranešime.

Pastarasis JAV sprendimas – tai naujausias posūkis 16 metų užsitęsusiame ginče dėl subsidijų orlaivių gamintojoms, kuris dar labiau pagilėjo JAV prezidentui Donaldui Trumpui ėmus intensyviai ginti protekcionistinius interesus, ir priimtas nepaisant vilčių dėl prekybos paliaubų po Joe Bideno išrinkimo.

Šiais metais Pasaulio prekybos organizacija (PPO) leido ES įvesti papildomus muitus amerikiečių produktams.

Visgi Vašingtonas mano, kad jis buvo nubaustas ES pasirinktu skaičiavimo metodu, kuris, pasak D. Trumpo administracijos, leido paskaičiuoti pernelyg didelę muito dalį JAV produktams.

Nors ginčas tęsiasi daugiau nei dešimtmetį, tačiau pernai Vašingtonas nedelsė ir pasinaudojo galimybe įvesti 7,5 mlrd. vertės JAV dolerių muitus ES prekėms, kai PPO leido tai padaryti.

Vašingtonas nustatė 25 proc. baudžiamuosius muitus garsiems ES produktams, tokiems kaip vynas, sūris ir alyvuogių aliejus, o kovo mėnesį įvedė 15 proc. muitus „Airbus“ orlaiviams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)