Įstatymo projektas sulaukė tvirto palaikymo Senate ir Atstovų Rūmuose, todėl jį buvo galima pateikti prezidentui Donaldui Trumpui pasirašyti.

D. Trumpas įstatymo projektą pasirašė ankstyvą antradienio rytą, kad būtų išlaikytas federalinės vyriausybės finansavimas iki gruodžio 28 dienos ir išvengta vyriausybės uždarymo.

„Amerikos žmonės gali būti ramūs, kad nedelsiant gaus daugiau pagalbos“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Senato respublikonų lyderis Mitchas McConnellas.

Šalyje didėjant COVID-19 užkrato atvejų skaičiui bei stiprėjant grėsmei ekonomikos augimui, respublikonų ir demokratų įstatymų leidėjams po kelių mėnesių pagaliau pavyko rasti išeitį iš aklavietės.

Pakete numatyta parama milijonams bedarbių, kurie gali būti ramūs, jog, po kelių dienų pasibaigus per pirmąją koronaviruso bangą patvirtintoms paramos programoms, jie neliks be išmokų.

Mažos įmonės gaus daugiau valstybės dotacijų, o į paketą taip pat įeina parama mokant nuomos mokestį ir pagalba šeimoms, kurioms gresia iškeldinimas.

„Tai geras dvišalis susitarimas, – teigė JAV Atstovų Rūmų pirmininkė demokratė Nancy Pelosi. – Galėsime nuveikti gerų dalykų šiuo teisės aktu.“

Visgi, „kaip pažymėjo išrinktasis prezidentas Joe Bidenas, tai yra pirmas žingsnis, ir mes turėtume padaryti daugiau. Daugiau, kad sutelktume pagalbą ir sutriuškintumėte virusą. Daugiau pinigų vakcinoms įsigyti“, kalbėjo ji.

JAV susiduria su didžiausiu pasaulyje koronaviruso protrūkiu, o pastaraisiais mėnesiais atvejų padaugėjo. Tokia padėtis kelia grėsmę ekonomikos atsigavimui, o dėl COVID-19 mirusių žmonių skaičius viršijo 319 000.

Naujausi duomenys parodė, kad mažmeninė prekyba lėtėja artėjant įprastai įtemptam šventinio apsipirkimo laikotarpiui. Naujų paraiškų dėl nedarbo išmokų skaičius po vieną mėnesį trukusio nuosmukio augo keturias iš pastarųjų penkių savaičių.

Grynųjų pinigų injekcija

Didžiulės apimties paketas įeina į 2,3 trln. JAV dolerių dydžio vadinamąjį omnibus įstatymo projektą, kuriame numatytas vyriausybės finansavimas ateinantiems metams.

Priemonė apima naują išmokų gyventojams etapą, o JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas teigė, kad 600 JAV dolerių čekiai bus pradėti mokėti jau kitą savaitę.

„Keturių asmenų šeima gaus 2 400 JAV dolerių, ir tai bus labai reikalinga pagalba šventiniu laikotarpiu“, – kanalui CNBC kalbėjo S. Mnuchinas.

Nors tiesioginės išmokos siekia tik pusę sumos, numatytos Kongreso kovo menėsį patvirtintame 2,2 trln. JAV dolerių dydžio CARES įstatyme „Dėl ekonominio saugumo ir paramos, skiriamos dėl koronaviruso poveikio“ (angl. Coronavirus Aid, Relief and Economic Security), S. Mnuchinas teigė, kad tai „yra labai spartus pinigų pritraukimo į ekonomiką būdas“.

600 JAV dolerių išmokas gaus amerikiečiai, uždirbantys mažiau nei 75 000 JAV dolerių per metus, o tie, kurie per metus uždirba 99 000 JAV dolerių ar daugiau, gaus mažesnes išmokas arba visai jų negaus.

275 mlrd. JAV dolerių dydžio vadinamoji atlyginimų apsaugos programa (angl. Paycheck Protection Program, arba PPP) bus skirta padėti verslui. Pagal šia programą numatoma, kad įmonės gaus vyriausybės garantuotas paskolas, kurios bus konvertuotos į dotacijas, jei bus išleistos darbo užmokesčiui ir nuomai.

Susitarime taip pat numatyta 25 mlrd. JAV dolerių pagalba nuomai ir iškeldinimo moratoriumo pratęsimui vienam mėnesiui.

Išrinktasis prezidentas Joe Bidenas palankiai įvertino susitarimą, tačiau teigė, kad reikės nuveikti daug daugiau palaikyti didžiausią pasaulio ekonomiką.

„Nedelsiant, pradedant nuo Naujųjų metų, Kongresas turės pradėti dirbti, kad užtikrintų paramą mūsų COVID-19 suvaldymo planui, pagalbą su sunkumais susiduriančioms šeimoms ir investicijas į darbo vietas bei ekonomikos atkūrimą“, – sakoma jo pranešime.

Po kelis mėnesius trukusių deryboms regėjosi, kad paskutinėmis derybų dienomis susitarimui iškilo grėsmė, kilus ginčui dėl respublikonų remiamos nuostatos, susijusios su Federalinio rezervo sistemos (FRS) galimybių teikti daugiau skubaus skolinimo apribojimu.

Visgi demokratai sugebėjo užblokuoti šį respublikonų senatoriaus Patricko Toomey žingsnį, nors jiems ir nepavyko padidinti paramą valstybinėms ir vietos valdžios institucijoms, kovojančioms su pandemijos sukelta krize, milijardais JAV dolerių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)