Pasibaigus paskutiniam šiais metais posėdžiui, FRS taip pat pakartojo besitikinti, jog trumpalaikė orientacinė palūkanų norma išliks lygi beveik nuliui mažiausiai iki 2023 metų.

FRS dar kovą sumažino pagrindinę palūkanų normą iki 0–0,25 proc., kai ėmėsi įvairių neeilinių veiksmų kovodama su pandemijos sukelta recesija ir siekdama išlaikyti kreditų srautą.

Visgi trečiadienį paskelbtų ekonominių prognozių serijoje JAV centrinio banko pareigūnai buvo geriau nusiteikę dėl ateinančių metų, palyginti su rugsėjį skelbtomis prognozėmis.

Prognozių pagerėjimas greičiausiai atspindi numatomą naujųjų vakcinų nuo COVID-19 poveikį.

Politikos formuotojai skaičiuoja, kad šiemet JAV ekonomika susitrauks 2,4 proc., o ne 3,7 proc. kaip prognozavo rugsėjį.

Tuo tarpu kitų metų ekonomikos augimo prognozę centrinis bankas padidino nuo 4 proc. iki 4,2 procento.

FRS tikisi, kad nedarbo lygis iki 2021 metų pabaigos sumažės nuo dabartinio 6,7 proc. lygio iki 5 proc. (rugsėjį kalbėta apie 5,5 procento).

Naujausias FRS politikos formuotojų pareiškimas atitinka dabartines ekonomikos raidos tendencijas. Šiuo metu ekonomikos atsigavimas lėtėja ir per žiemą net gali susitraukti, nes augantis COVID-19 atvejų skaičius verčia įvesti naujus verslo apribojimus ir daugelį vartotojų išlaikyti namuose.

Trumpalaikių perspektyvų įvertinimo pabloginimas ir ilgalaikės perspektyvos prognozės gerinimas apsunkina FRS politiką, centriniam bankui vertinant, kokių stimulų imtis.

Per spaudos konferenciją FRS pirmininkas Jerome'as Powellas pripažino šį iššūkį.

Nors ekonomika ir darbo rinka turėtų smarkiai atsigauti 2021 metų antroje pusėje, jo teigimu, „probleminiai yra ateinantys keturi ar penki mėnesiai“, nes plintantis virusas vis silpnina ekonomikos augimą.

Kaip ir anksčiau, J. Powellas pažymėjo, kad pandemijos sukelta recesija skaudžiausiai smogė pažeidžiamiausiems JAV namų ūkiams.

Orientacinei palūkanų normai praktiškai pasiekus nulį, FRS ėmė pirkti obligacijas ir per mėnesį superka JAV iždo obligacijų už 80 mlrd. JAV dolerių bei hipotekos obligacijų už 40 mlrd. JAV dolerių, tokiu būdu netiesiogiai skatindama išlaikyti mažesnes hipotekų, paskolų automobiliams ir kreditinių kortelių palūkanas, kad būtų užtikrintas didesnis skolinimasis ir išlaidos.

Trečiadienį J. Powellas pažymėjo, kad FRS svarstys visus būdus, kaip sustiprinti ekonomikos augimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)