Vartotojų kainų indeksas (CPI), kuris yra pagrindinis mažmeninės infliacijos rodiklis, susitraukė 0,5 proc., palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, pranešė Pekino nacionalinis statistikos biuras.

Tai raiškia, kad pastaruoju metu fiksuotas indekso mažėjimas tęsėsi, o mažėjimą lėmė kiaulienos kainų smukimas. Kiauliena yra pagrindinė mėsos rūšis antroje pagal dydį pasaulio ekonomikoje.

Mažėjusios jau spalio mėnesį, kiaulienos kainos lapkritį nukrito dar 12,5 proc., tuo tarpu kitų maisto produktų, tokių kaip kiaušiniai, vištiena ir antiena, kainos taip pat smuko, palyginti su praėjusiais metais.

Visgi bazinis vartotojų kainų indeksas, neapimantis maisto produktų ir energijos kainų, „ir toliau išliko stabilus“, ūgtelėjęs 0,5 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, parodė oficialūs duomenys.

Ekonominių tyrimų ir konsultacijų bendrovės „Capital Economics“ ekonomistas Julianas Evansas-Pritchardas teigė, kad lapkričio mėnesio indeksą „beveik visiškai lėmė kiaulienos pasiūlos padidėjimas, tačiau tai nėra ženklas, jog paklausa šlubuoja“.

„Priešingai, dėl ekonominės veiklos pagerėjimo pradeda didėti spaudimas kainoms“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu gamintojų pardavimo kainos ūgtelėjo, nors gamintojų kainų indeksas (PPI) praėjusį mėnesį sumažėjo 1,5 procento. Visgi tai buvo mažiau nei 1,8 proc. nuosmukis, kurį prognozavo „Bloomberg“ apklausti analitikai.

OCBC banko tyrimų vadovas Tommy Xie teigė naujienų agentūrai AFP: „Gerėjantis PPI neabejotinai sustiprina lūkesčius, kad Kinijos [ekonomikos] atsigavimas yra pakeliui“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)