Įvairių pasaulio šalių bendrovės vien pirmadienį paskelbė apie sandorius, kurių bendra vertė sudaro apie 40 mlrd. JAV dolerių.

Pasak „PNC Financial Services Group“ generalinio direktoriaus Billo Demchako, „žinios apie vakciną ir apibrėžtumas po [prezidento] rinkimų Jungtinėse Valstijose“ jo vadovaujamos finansų korporacijos banką paskatino įsigyti Ispanijos konkurento BBVA verslą Jungtinėse Valstijose už 11,6 mlrd. JAV dolerių.

Tai antras pagal dydį sandoris sektoriuje nuo 2008 metų pasaulinės finansų krizės laikų, rašo „The Financial Times“.

Bankai apie sandorį paskelbė tą pačią dieną, kai JAV biotechnologijų bendrovė „Moderna“ pranešė, kad jos eksperimentinė vakcina nuo COVID-19, kaip rodo preliminarūs daugiau kaip 30 tūkst. dalyvių klinikinių tyrimų rezultatai, yra 94,5 proc. veiksminga.

Savaitę anksčiau apie sėkmingus vakcinos nuo koronaviruso tyrimų rezultatus pranešė JAV farmacijos milžinė „Pfizer“, šią vakciną kurianti kartu su Vokietijos biotechnologijų bendrove „BioNTech“.

Pirmadienį taip pat buvo, be kita ko, paskelbta, jog „Home Depot“, didžiausias JAV prekių namams parduotuvių tinklas, už 9,1 mlrd. JAV dolerių perka didmeninę platintoją „HD Supply Holdings“, kurią pardavė 2007 metais.

Savo ruožtu Kanados aukso gavybos bendrovė „Endeavour Mining“ su konkurente „Teranga Gold“ pasiekė susitarimą dėl susijungimo, vertinamo 1,86 mlrd. JAV dolerių. O Italijos „Nexi“ paskelbė, jog derasi dėl Danijos mokėjimų sistemos „Nets“ įsigijimo už 7,2 mlrd. eurų.

Paskutinį metų ketvirtį aktyvumas M&A rinkoje tradiciškai būna didžiausias, nes JAV ir Europos bendrovės tokius sandorius stengiasi užbaigti iki metų pabaigos. 2020 metais įmonių vadovai taip pat siekia kompensuoti laiką, kurio metu verslo aktyvumas dėl koronaviruso pandemijos ir dėl jos nustatytų apribojimų buvo suvaržytas.

M&A sandorių požiūriu 2020 metų ketvirtasis ketvirtis kol kas yra trečias pagal aktyvumą per du dešimtmečius. Nuo spalio pradžios įmonės suderino sandorius, kurių bendra vertė sudaro 612 mlrd. JAV dolerių. Tuo pat laikotarpiu 2019 metais atitinkama suma sudarė 461 mlrd. JAV dolerių, o 2018 metais – 491 mlrd. JAV dolerių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)