Kaip praneša BNS, biržoje trečiadienį debiutavusios valstybės valdomos energetikos grupės „Ignitis grupės“ akcijų kaina per pirmąją prekybos valandą smuktelėjo iki 22,05 euro, jų parduota už 1,6 mln. eurų.

„Nasdaq“ Vilniaus biržos 11 valandos duomenimis, per šį laiką už 1,603 mln. eurų parduota 71,6 tūkst. vienetų „Ignitis grupės“ akcijų. „Ignitis grupės“ pirminio viešo akcijų platinimo kaina buvo 22,5 euro, jo metu išplatinta 20 mln. akcijų, kurios sudaro 26,9 proc. kapitalo.

Finansų ministras Vilius Šapoka renginyje pakartojo, kad tai yra istorinis įvykis.

„Jeigu sutampa tikslai šalies, nacionalinės energetikos nepriklausomumo strategija, įmonės strategija, Finansų ministerijos lūkesčiai, tai iš tikrųjų lengva. Tai istorinis įvykis. Jis reiškia daugiau investicijų į žaliąją energetiką, daugiau investicijų Lietuvai, tai reiškia daugiau energijos“, – „Ignitis grupės“ pirmosios prekybos atidarymo sesijoje ceremonijoje sakė V. Šapoka.

„Ignitis grupės“ vadovas Darius Maikštėnas atėjimą į vertybinių popierių biržą pavadino visų Baltijos šalių pergale.

„Pradedame kitą dešimtmetį, ir jis bus didelių, atsakingų investicijų, visiškai kito lygio skaidrumo, komunikacijos, nuoširdumo ir etikos amžius, kurį „Ignitis“, kaip pradėjo, taip ir tęs toliau per kitus dešimtmečius. Baltijos šalys ir Lietuva šiandien laimėjo didžiulę pergalę“, – teigė jis.

Nasdaq Vilnius“ vertybinių popierių biržos prezidentas Saulius Malinauskas sakė, kad tai, jog tokio dydžio bendrovė ateina į biržą, jau yra sėkmė.

„Kai tokio masto bendrovė ateina į vietinę Baltijos vertybinių popierių rinką ir pritraukia beveik 0,5 mlrd. eurų į kapitalą, tai jau yra sėkmė ir reikšmingas įvykis. Buvo labai gera išgirsti, kad visų Baltijos šalių mažmeniniai investuotojai, kurie norėjo įsigyti akcijų per viešą platinimą, galėjo tai padaryti ir tapti valstybės valdomos įmonės investuotojais“, – teigė S. Malinauskas.

„Ignitis grupė“ penktadienį paskelbė apie pasibaigusį pirminio viešo akcijų siūlymo (IPO) instituciniams ir mažmeniniams investuotojams paraiškų knygos užpildymą ir nustatė galutinę siūlymo kainą – 22,5 euro už akciją. Bendrovė pritraukė 450 mln. eurų.

„Ignitis grupė“ mažmeniniams investuotojams nusprendė paskirti 100 proc. rezervuotų akcijų. Jiems iš viso paskirstyta akcijų už daugiau negu 42 mln. eurų.