ECB, kaip ir tikėtasi, vakar nepakeitė nei palūkanų normų, nei kiekybinio skatinimo programos apimties. Tiesa, centrinio banko vadovės Ch. Lagarde pasisakymas ne visiškai atitiko rinkos lūkesčius. Priešingai negu laukta, Ch. Lagarde neakcentavo lėtėjančios infliacijos problemos ir tik trumpai užsiminė apie dar didesnio kiekybinio skatinimo galimybę. Euro kursas po ECB posėdžio JAV dolerio atžvilgiu vakar gerokai šoktelėjo, bet netrukus grįžo beveik į pradinį lygį (per dieną euras pabrango 0,10 proc., iki 1,182 dolerio už eurą). Ch. Lagarde pripažino, kad ECB Valdančioji taryba aptarė euro stiprėjimo klausimą, bet nemano, kad dabartinis valiutos kurso lygis galėtų kelti problemų.

Reaguojant į birželį patvirtintą ES paramos ekonomikai paketą, ECB pagerino 2020 m. euro zonos BVP augimo prognozę nuo -8,7 iki -8,0 proc., o infliacijos nepakeitė 2020-iems m. (tikimasi 0,3 proc. kainų augimo) ir padidino nuo 0,8 iki 1,0 proc. 2021-iesiems.

Akcijų biržose vakar tęsėsi išpardavimas – JAV „S&P 500“ smuktelėjo 1,76 proc., NASDAQ 1,99 proc., Europos „Stoxx Europe“ 0,59 procento. Akcijų kainų kintamumas išlieka didelis – NASDAQ mažesniu, negu 1 proc. dydžiu pakito tik vieną kartą per pastarąsias septynias prekybos sesijas. Prie investuotojų malonę praradusių technologijų sektoriaus bendrovių prisijungė ir energetikos kompanijos, kurių akcijų kainų nuosmukį sukėlė pinganti nafta.

Vakar „Brent“ tipo žaliava atpigo 1,79 proc., šįryt 8 val. Lietuvos laiku dar 0,40 proc. ir nusileido žemiau 40 JAV dolerių už barelį ribos (iki 39,90 JAV dolerio už barelį).

Jungtinės Karalystės, planai priimti „Brexit“ sutarčiai prieštaraujantį teisės aktą klampina šalį į vis didesnes bėdas. Po to, kai ES pareikalavo šalį laikytis teisinių įsipareigojimų, JAV Atstovų rūmų pirmininkė N. Pelosi pareiškė, kad nebus jokios galimybės sudaryti dvišalę prekybos sutartį tarp JAV ir Jungtinės Karalystės, jei pastaroji negerbs tarptautinių įpareigojimų. Svaro sterlingų kursas euro atžvilgiu vakar smuktelėjo 1,63 proc. – iki 0,923 svaro už eurą.

Baltijos šalių biržos neatsibunda iš vasariško snaudulio. Vienintelis Šiaulių bankas viršijo 100 tūkst. eurų prekybos apyvartą, kaina smuktelėjo 0,70 proc. (iki 0,427 euro už akciją). „Vilkyškių pieninė“ (+1,00 proc.) pranešė, kad rugpjūčio mėn. pardavimai siekė 11,28 mln. eurų – 21,3 proc. daugiau, negu 2019 m. rugpjūtį. Per tris biržas vakar sudaryta sandorių už 699 tūkst. eurų, OMXB indekso vertė beveik nepakito (+0,03 procento).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją