Penktadienį paskelbta preliminari rugpjūčio mėn. pramonės sektoriaus PMI indekso reikšmė siekė 53,6, paslaugų – 54,8 punkto (prognozuota – atitinkamai 52,0 ir 51,0 punkto). Prekybos sesijos pradžioje aiškios krypties neįgavę JAV akcijų indeksai, pasirodžius šiems duomenims, ūgtelėjo („S&P 500“ +0,34 proc., „Dow Jones“ +0,69 proc., NASDAQ +0,42 procento). „S&P 500“ kilo ketvirtą savaitę iš eilės – tai ilgiausia teigiamų pokyčių serija šiais metais.

Europoje nuotaikos buvo ne tokios pakilios – nors analogiškų PMI indeksų reikšmės viršijo 50 punktų ribą, skiriančią augimą nuo nuosmukio, (pramonės 51,7, paslaugų 50,1 punkto), rodikliai buvo prastesni, negu tikėtasi (atitinkamai 52,7 ir 54,5 punkto). Europos akcijų „Stoxx Europe 600“ reikšmė sumažėjo 0,15 procento.

Azijoje dauguma indeksų šįryt kyla po žinių apie galimą atšilimą JAV-Kinijos santykiuose (8.15 val. Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI buvo pakilęs 0,25 proc., Honkongo „Hang Seng“ 1,42 proc., Taivano TAIEX 0,51 procento). „Bloomberg“ naujienų agentūra pranešė, kad Baltųjų rūmų pareigūnai privačiuose pokalbiuose su JAV kompanijų atstovais patikino, kad joms nebus draudžiama vystyti verslo santykių su „Tencent“ priklausiančia „WeChat“ aplikacija.

Tallink Grupp“ akcijų kainos nuosmukis tęsiasi. Penktadienį perkėlimo paslaugas teikiančios bendrovės akcijos atpigo 2,03 proc. (iki 0,676 euro už akciją), o nuo liepos mėn. pradžios – jau 12,4 procento. „Tallink Grupp“ buvo vienintelė bendrovė, viršijusi 100 tūkst. eurų prekybos apyvartą.

Jau pasibaigus prekybos sesijai, „Novaturas“ (+2,09 proc.) paskelbė apie susitarimą dėl LR Ekonomikos ir inovacijų ministerijos bei „Invegos“ lengvatinės 1 mln. eurų paskolos, kuri leis bendrovei greičiau atsiskaityti su keliautojais už per pandemijos protrūkį neįvykusias keliones.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją