Pranešime, kuriame paskelbta apie palūkanų normos mažinimą, bankas nurodė, kad tokio žingsnio imtasi baiminantis defliacijos, galimai kilsiančios dėl pasaulinių viruso plitimo apribojimų.

„Pasaulio ir Rusijos ekonomikų atsigavimas bus laipsniškas“, nors ribojimo priemonių švelninimas atgaivino ekonominį aktyvumą, teigė bankas.

Bankas prognozavo, kad infliacija 2021 metais gali nukristi žemiau 4 proc. tikslo ir svyruoti tarp 3,5-4 proc., o vėliau stabilizuotis iki maždaug 4 proc.

Bankas teigė, kad birželį infliacija kiek padidėjo ir siekė 3,2 proc., palyginti su 3 proc. gegužę.
Po to, kai pirmąjį šių metų ketvirtį 1,6 proc. paaugo BVP, šalies ekonomiką paveikė „smarkus vidaus ir išorės paklausos nuosmukis“, pranešime pažymėjo bankas.

Tačiau birželį „sulėtėjo pramonės gamybos nuosmukis, išorės ir vidaus rinkų užsakymų traukimasis ir nedarbo lygio augimas.“

„Atsigavimas tęsiasi mažmeninėje prekyboje ir paslaugų sektoriuje“, – pridūrė bankas.

Birželį mažmeninės prekybos pardavimai, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų mėnesiu, nusmuko 7,7 proc., o nedarbo lygis siekė 6,2 proc.

Bankas teigė, kad silpnesnį ekonominį aktyvumą lėmė eksporto susitraukimas ir OPEC bei keleto sąjungininkių, įskaitant Rusiją, susitarimas sumažinti naftos gavybos apimtis, siekiant stabilizuoti naftos kainas.

Anot banko, ekonominis atsigavimas gali būti nestabilus, kadangi sumažėjo namų ūkių pajamos.
Kitas banko susitikimas pinigų politikos klausimais įvyks rugsėjo 18 dieną.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)