„Stoxx Eurpoe 600“ akcijų indeksas penktadienį pakilo 0,56 proc., o JAV investuotojų entuziazmas išgaravo jau įsibėgėjus prekybos sesijai („S&P 500“ -0,56 proc., „Dow Jones“ -0,80 procento). Indeksų smuktelėjimui kelio neužkirto ir pasirodžiusios žinios, kad Kinija paspartino amerikietiškos žemės ūkio produkcijos supirkimus tam, kad būtų įgyvendintos pirmojo etapo prekybinio susitarimo sąlygos.

Europoje investuotojų dėmesys krypo į prasidėjusias derybas dėl 750 mlrd. eurų ekonomikos skatinimo paketo, kuris būtų finansuojamas bendrai išleista skola. Vokietija ir Prancūzija siekia, kad susitarimas būtų pasiektas jau liepą, bet planui nepritaria taip vadinamas „taupusis ketvertas“ – Nyderlandai, Austrija, Švedija ir Danija. Vokietijos kanclerė A. Merkel pripažino, kad sutarimo tarp šalių dar nėra, bet pokalbio metu nė viena jų neprieštaravo tam, kad Europos Komisija išleistų obligacijas paketui finansuoti.

Azijoje šįryt gerokai nukritus prekybos aktyvumui, aiškios krypties neatsirado. Honkongo „Hang Seng“ 8.45 val. Lietuvos laiku buvo nukritęs 0,45 proc., Pietų Korėjos KOSPI 0,22 proc., Kinijos „Shanghai Composite“ pakilo 0,29 proc., Indijos „BSE 30“ – 0,52 procento. Žinios apie JAV ir Australijoje šoktelėjusį koronaviruso atvejų skaičių stipresnio išpardavimo kol kas nesukėlė.

Baltijos šalių biržose – akcijų kainų ralis.

Penktadienį brango daugelio didžiausiu prekybos aktyvumu išsiskyrusių bendrovių akcijos. Pastaruoju metu lyderio pozicijų (skaičiuojant pagal akcijų prekybos apyvartą) neužleidžiančios „Tallinna Kaumabaja Grupp“, akcijos pabrango 3,25 proc. (iki 8,26 euro už akciją). „Tallinna Sadam“ akcijų kaina pakilo lygiai 3 proc., iki 1,89 euro už akciją. Bendrovė prekybos sesijos išvakarėse paskelbė apie su Estijos kelių administracija pasirašytą sutartį dėl papildomo kelto kursavimo vasaros sezono metu. „Tallinna Sadam“ už 536 papildomų reisų birželio 22-liepos 31 d. gaus fiksuotą 0,32 mln. eurų mokestį ir po 335 eurus už kiekvieną kelionę. Sutartis gali būti pratęsta iki rugpjūčio 31 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)