Vokietijos ZEW instituto mėnesinio barometro duomenimis, pasitikėjimas pasiekė lygį, fiksuotą 2006-ųjų kovą, – šių metų birželį pasitikėjimo rodiklis išaugo 12,4 punkto, iki 63,4 punkto. ZEW vadovas Achimas Wambachas teigė, kad „didėja pasitikėjimas, jog augimo sulėtėjimas vasarą pasitrauks“.

Tačiau A. Wambachas pažymėjo, kad „pajamų prognozės skirtinguose sektoriuose išlieka labai įvairios“ – į eksportą orientuotuose automobilių ir mechaninių staklių gamybos sektoriuose bei finansinėse įmonėse juntamas pesimizmas, tuo metu informacinių technologijų, telekomunikacijų ir paslaugų sektoriai gali mėgautis pozityvesnėmis prognozėmis.

Koronaviruso įžengimas į Europą ir vyriausybių įvestos karantino priemonės viruso plitimo suvaldymui ZEW investuotojų pasitikėjimo rodiklį buvo nusmukdžiusios į neigiamą teritoriją.

Atsigavimo ženklai buvo pastebėti jau balandį, kadangi Vokietijai geriau sekėsi suvaldyti krizę nei ES kaimynėms, kaip Prancūzijai ir Italijai.

Finansinių subjektų dabartinės Vokietijos situacijos vertinimas birželį išliko neigiamoje teritorijoje ir siekė -83,7 punkto, tačiau, lyginant su gegužės duomenimis, buvo užfiksuotas 10,3 punkto pagerėjimas.

ZEW euro zonos investuotojų pasitikėjimo rodiklis parodė, kad investuotojų dabartinės situacijos vertinimas yra pagerėjęs tik nežymiai, o pusmečio prognozės pakito panašiai kaip Vokietijoje.

Pasak „ING Bank“ analitiko Carsteno Brzeskio, aukštas birželio pasitikėjimo rodiklis rodo, kad Europos didžiausioje ekonomikoje „blogiausia jau galėjo praeiti“.

Aktyvumas pamažu auga, o Berlynas pasiūlė dosnią paramą bendrovėms ir darbuotojams – tai reiškia, kad „ekonomikos augimas turėtų tęstis ir antroje metų pusėje“, teigė C. Brzeskis.
Tačiau, nepaisant to, jis įspėjo, kad „po bet kokio staigaus pradinio atsigavimo bus plokštėjimas“, kadangi ims ryškėti ilgalaikiai Vokietijos struktūriniai iššūkiai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)