ESRV, kuriai vadovauja Europos Centrinio Banko (ECB) vadovė Christine Lagarde, yra atsakinga už makroprudencinę finansų sistemos priežiūrą Europos Sąjungoje (ES).

Institucijai pavesta, be kita ko, rinkti ir analizuoti informaciją, būtiną sisteminei rizikai nustatyti, įspėti, jei manoma, kad sisteminė rizika yra rimta, rengti rekomendacijas, kokių veiksmų reikia imtis reaguojant į nustatytą riziką, stebėti, kaip vykdomos rekomendacijos ir perspėjimai, ir kt.

Kiek anksčiau šiais metais ECB bankams patarė dividendų mokėjimo ir akcijų išpirkimo atsisakyti bent iki 2020 metų spalio 1 dienos.

Reguliavimo institucijos nori, kad Europos finansų įstaigos turėtų pakankamas atsargas, kad galėtų atlaikyti galimą blogų paskolų apimties augimą ir paremti ekonomiką koronaviruso pandemijos išprovokuotos krizės sąlygomis, rašo JAV verslo dienraštis „The Financial Times“.

„Per pastaruosius du mėnesius tapo aišku, koks bus krizės mastas ir trukmė, – pažymima ESRV paskelbtame pranešime. – Tai dar kartą pabrėžia, jog dividendų mokėjimo, akcijų išpirkimo ir kintamojo atlyginimo mokėjimo bankams reikia atsisakyti bent iki 2021 metų sausio 1 dienos ir galbūt dar ilgiau, jeigu papildomi duomenys parodys, jog apribojimai atšaukiami lėčiau, o ekonomikos nuosmukis galbūt yra dar didesnis.“

ESRV paskelbtas pareiškimas antradienį paskatino Europos bankų akcijų kursų smukimą.

Pavyzdžiui, „UniCredit“ akcijos atpigo 4 proc., „Intesa Sanpaolo“ – 4,3 proc., „Societe Generale“ – beveik 7 proc., „Deutsche Bank“ – 5,4 proc., o „Commerzbank“ – 5,2 procento.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)