Kinijoje prasidėjo kasmetinis Nacionalinis liaudies kongresas, kurio pradžioje premjeras L. Keqiangas pranešė, kad BVP augimo tikslas šiems metams nebus nustatomas. Valdžia planuoja sukurti 9 mln. darbo vietų miestuose, o nedarbo lygis turėtų siekti apie 6 procentus. Dėl sudėtingos ekonominės situacijos L. Keqiangas apkaltino koronavirusą ir prekybos karus, nors kartu paskelbė, kad šalis įgyvendins pirmojo etapo prekybinį susitarimą su JAV.

Investuotojams nerimą labiausiai sukėlė planuojamas įstatymas dėl Honkongo – juo ketinama suteikti valdžiai žymiai daugiau laisvės malšinant antivyriausybinę veiklą. Neabejojama, kad Kinijos planai Honkonge sukels didelį nepasitenkinimą. Honkongo „Hang Seng“ akcijų indeksas šįryt 8.30 val. Lietuvos laiku nukrito 5,35 procento.

Kitur Azijoje irgi vyrauja išpardavimo nuotaikos, bet nuosmukiai žymiai mažesni (Japonijos NIKKEI -0,91 proc., Indijos „BSE 30“ -1,14 proc., Kinijos „Shanghai Composite“ -1,63 procento). JAV akcijų indeksai vakar smuktelėjo („S&P 500“ -0, 78 proc., „Dow Jones“ -0,41 proc.), investuotojams baiminantis, kad auganti įtampa tarp JAV ir Kinijos apsunkins ekonomikos atsigavimą po koronaviruso pandemijos.

Vakar paskelbti duomenys rodo, kad JAV per savaitę užregistruota dar 2,4 mln. naujų bedarbių. D. Trumpas dar kartą apkaltino Kiniją dėl viruso protrūkio slėpimo ir dezinformacijos kampanijos prieš JAV ir Europą.

WTI tipo naftos kaina šįryt smuktelėjo 6,31 proc. (iki 31,78 JAV dolerio už barelį) po šešias prekybos sesijas iš eilės trukusio kilimo, daugiau negu 5 proc. atpigo ir „Brent“ tipo nafta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)