Iš JAV vertybinių popierių ir biržų komisijai (SEC) pateiktų duomenų matyti, jog fondas pirmąjį ketvirtį įsigijo „Facebook“, „Walt Disney“, „Marriott International“ ir „Cisco System“ akcijų, į kurias investavo po maždaug 0,5 mlrd. JAV dolerių.

PIF taip pat investavo 522 mln. JAV dolerių į „Citigroup“, 488 mln. JAV dolerių į „Bank of America“ ir 714 mln. JAV dolerių į „Boeing“ akcijas.

Praėjusį mėnesį fondas skelbė, jog investavo po beveik 500 mln. JAV dolerių į kruizų operatorės „Carnival“ ir koncertų organizavimo bei bilietų prekybos bendrovės „Live Nation Entertainment“ akcijas.

Įvairių valstybių turto fondai prieš dešimtmetį kilusia finansų krize pasinaudojo kaip galimybe pigiai įsigyti daugelio Vakarų bendrovių akcijų, tačiau neigiamas dabartinės krizės poveikis yra didesnis ir tai reiškia, jog daugelis šalių atsisakys tokių investicijų, mano Javieras Capape (Chavjeras Kapapė) iš IE universiteto Ispanijoje.

„Kol kas tokio didelio masto ir drąsių veiksmų ėmėsi tik PIF“, – pridūrė jis.

Daugelis akcijų, į kurias nusitaikė PIF, po koronaviruso protrūkio išprovokuotos akcijų rinkų griūties ir dar didesnio naftos kainų kritimo yra atpigusios iki rekordiškai žemų lygių.

Fondas neseniai įsigijo ir naftos gamintojų akcijų, o tai rodo, jog Saudo Arabijos faktinis lyderis sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas pakeitė savo planus, rašo „The Wall Street Journal“.

Jis iš pradžių planavo investuoti į ne naftos bendroves, kurios galėtų padėti kurti naujus sektorius technologijų, turizmo ir pramogų srityse arba galėtų būti panaudotos kaip priemonė apsidrausti nuo naftos – didžiausio karalystės turto – kainų kritimo poveikio.

PIF pateiktais duomenimis, pirmąjį ketvirtį fondas investavo 484 mln. JAV dolerių į „Royal Dutch Shell“, 222 mln. JAV dolerių į „Total“, 828 mln. JAV dolerių į BP, 481 mln. JAV dolerių į „Suncor Energy“ ir 408 mln. JAV dolerių į „Canadian Natural Resources“ akcijas.

Be to, fondas įsigijo „Disney“ akcijų už 496 mln. JAV dolerių, „Facebook“ akcijų už 522 mln. JAV dolerių, „Cisco“ akcijų už 491 mln. JAV dolerių ir „Marriott“ akcijų už 514 mln. JAV dolerių.

Fondas taip pat investavo po beveik 80 mln. JAV dolerių į „Berkshire Hathaway“, „Broadcom“, „Qualcomm“, „International Business Machines“, „Pfizer“, „Starbucks“, „Union Pacific“, „Automatic Data Processing“ ir „Booking Holdings“, „Booking.com“ savininkės, akcijas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)