Brent“ tipo nafta vakar atpigo dar 8,70 proc. (iki 22,76 JAV dolerio už barelį). Tai žemiausias lygis nuo 2001 metų. D. Trumpas pareiškė, esąs susirūpinęs dėl tokio kainos nuosmukio ir paskambino Rusijos prezidentui V. Putinui aptarti vykstančio naftos kainų karo su Saudo Arabija.

Akcijų biržose savaitė prasidėjo kilimu („Stoxx Europe 600“ +1,28 proc., „S&P 500“ +3,35 proc., „Dow Jones“ +3,19 proc., NASDAQ 3,62 procento). Rinkoje optimizmo padaugėjo JAV gerokai išplėstus testavimo dėl koronaviruso mastą. Labiausiai vakar brango sveikatos apsaugos sektoriaus bendrovių akcijos. JAV dolerio kursas po penkias prekybos sesijas iš eilės trukusio nuosmukio euro atžvilgiu pakilo 0,83 proc., iki 1,105 dolerio už eurą. FED Sent Luiso banko vadovas J. Bullard pareiškė, kad siekiant padidinti biudžeto išlaidas kovai su pandemijos pasekmėmis ir esant žemoms palūkanų normoms, JAV gali padidinti valstybės skolą 10 procentų.

Naujų viruso atvejų skaičiaus augimas Italijoje sulėtėjo iki mažiausio tempo per pastarąsias dvi savaites. Pasaulio sveikatos organizacija pareiškė, kad šalyse, kurios ėmėsi griežtų priemonių prieš 2-3 savaites, situacija artimiausiu metu turėtų stabilizuotis. Šįryt paskelbtas Kinijos kovo mėn. PMI pramonės sektoriaus indeksas gerokai pranoko lūkesčius – jo reikšmė nuo 35,7 punktų vasarį šoktelėjo iki 52,0, ir buvo gerokai aukštesnė, negu tikėtasi (prognozė – 44,8 punktai). Azijos šalių biržose 8.15 Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI buvo nukritęs 0,68 proc., Kinijos „Shanghai Composite“ ir Honkongo „Hang Seng“ pakilo atitinkamai 0,42 proc. ir 1,09 procento.

Baltijos šalių biržose skirtingai negu Vakarų Europoje, vyravo išpardavimo nuotaikos. OMXB indeksas vakar smuktelėjo 1,87 proc. per tris biržas sudaryta sandorių už 2,72 mln. eurų. Pagal sandorius (1209) ir apyvartą (901,4 tūkst. eurų) pirmą vietą tvirtai užėmė „LHV Group“ – banko akcijos atpigo 5,71 proc. (iki 9,90 euro už akciją).

Europos centrinis bankas rekomendavo euro zonos bankams bent iki 2020 m. spalio nemokėti dividendų ir nesupirkinėti savų akcijų, taip stiprinant likvidumą koronaviruso krizės laikotarpiu. „LHV Group“ akcininkų susirinkimas jau patvirtino 0,19 euro už akciją dividendus, kurie turėtų būti išmokėti kovo 31 dieną. Estų mažmenininkė „Tallinna Kaubamaja Grupp“ (0,73 proc.) paskelbė, kad pirmoji diena, kuomet akcijų turėtojams nebepriklausys teisė į 0,73 euro už akciją dividendus, bus balandžio 2 diena. Remiantis vakar dienos uždarymo kaina, bendrovės dividendinis pajamingumas siekia 8,8 procento.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)