Investuotojus kiek nuramino daugelio šalių vyriausybių rengiamos fiskalinės pagalbos priemonės. JAV prezidento administracija pateikė Kongresui projektą dėl 850 mlrd. JAV dolerių išlaidų paketo. Tiesa, nerimo ženklų rinkos dalyviams toliau bandant įvertinti koronaviruso poveikį ekonomikai netrūko. Trumpalaikio skolinimosi rinkoje trijų mėn. LIBOR palūkanų norma pakilo 16 bazinių punktų – iki 1,052 procento.

Tai didžiausias vienos dienos šoktelėjimas nuo pasaulinės finansų krizės. Paskelbti duomenys rodo, kad mažmeninė prekyba vasarį JAV susitraukė 0,5 proc. (tikėtasi 0,2 proc. kilimo) – dar prieš prasidedant koronaviruso protrūkiui. ‚Brent“ tipo naftos kaina vakar nukrito dar 4,39 proc. (iki 28,73 JAV dolerio už barelį), Saudo Arabijai pareiškus, kad planuojama ir toliau didinti gavybą, eksploatuojant naują naftos telkinį. JAV dolerio kursas gerokai pakilo visų pagrindinių valiutų atžvilgiu – „Bloomberg“ dolerio indeksas šoktelėjo 1,39 procento. Euro atžvilgiu JAV valiuta pabrango 1,66 proc. (iki 1,10 dolerio už eurą).

Šįryt ateities sandoriai JAV akcijų indeksais, rodo, kad greičiausiai laukia dar viena išpardavimo sesija – jų reikšmės pasiekė 5 proc. kritimo limitą. Azijos biržose indeksų nuosmukiai 8.30 val. Lietuvos laiku svyruoja nuo mažiau negu 1 proc. Kinijoje iki virš 6 proc. Australijoje.

Baltijos šalių biržose – atokvėpis po paniško išpardavimo. OMXB indeksas vakar nedrąsiai ūgtelėjo (+0,16 proc.), nebesant masinio išpardavimo, gerokai smuktelėjo ir apyvarta (nuo 5,5 iki 3,4 mln. eurų). Šiaulių bankas (-1,45 proc., iki 0,34 euro už akciją) pranešė, apie sprendimą dėl koronaviruso uždaryti apie trečdalį iš Lietuvoje veikiančių 60-ies skyrių. Pranešime taip pat teigiama, kad kol nėra aiškus koronaviruso poveikis ekonomikai, vadovybė negali įvertinti poveikio banko veiklai ar finansiniams 2020 m. rezultatams.

„Olainfarm“ paskelbė, kad vasarį pardavimai smuktelėjo 4 proc. (iki 10,95 mln. eurų). Bendrovė taip pat patikino turinti pakankamą kiekį atsargų, kad toliau būtų vykdoma vaistų gamyba tuo atveju, jeigu sutriktų tiekimas.

Ignitis grupė“ paskelbė apie sudarytą taikos susitarimą su grupės dukterinių bendrovių „Ignitis gamyba“ ir ESO smulkiaisiais akcininkais. „Ignitis grupė“ susitarimu įsipareigojo priimti sprendimus dėl siūlymo dukterinių bendrovių akcininkams mokėti dividendus už 2019 metus. Balandžio 30 d. vyks „Ignitis gamybos“ ir ESO akcininkų susirinkimai, kurių metu bus siūloma pritarti išmokėti atitinkamai 0,056 ir 0,076 euro už akciją dividendus iš 2019 m. pelno. Taip pat sutarta, kad Lietuvos bankui pritarus, „Ignitis grupės“ pirminio viešo akcijų siūlymo metu kiekvienas smulkusis akcininkas, kuris oficialių siūlymų metu parduos turimas akcijas „Ignitis grupei“, galės įsigyti „Ignitis grupės“ akcijų už sumą, kuri būtų lygi akcininko turėtam akcijų kiekiui, padaugintam iš sausio 10 d. atskleistos „Ignitis grupės“ už ESO ir „Ignitis gamybos“ akcijas siūlomos mokėti kainos, prie jos pridedant 2020 m. išmokėtų dividendų sumą. „Ignitis grupės“ akcijas smulkieji ESO ir „Ignitis gamybos“ akcininkai galės įsigyti už tokią pačią kainą, kaip ir kiti planuojamo bendrovės pirminio viešo akcijų siūlymo dalyviai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją