Neidentifikuoti šaltiniai pranešė „Bloomberg“ naujienų agentūrai, kad jau kitą mėnesį padidinti gavybą iki daugiau negu 10, o gal būt ir rekordinių 12 mln. barelių per dieną. Šį sprendimą karalystė priėmė po OPEC ir trečiųjų šalių susitikimo Vienoje, kuriame nebuvo susitarta dėl žaliavos gavybos ribojimų. Jau dabar Saudo Arabija pardavinėja naftą su didelėmis nuolaidomis perdirbimo gamykloms Azijoje, Europoje ir JAV.

Penktadienį, paaiškėjus apie žlugusias derybas, „Brent“ tipo naftos kaina nukrito 9,44proc., o šįryt smigo žemyn dar 27,17 proc. – iki 32,83 JAV dolerio už barelį. Taip pigiai nafta nekainavo nuo 2016 metų. Sumaištis naftos rinkoje greičiai dar labiau padidins akcijų kainų svyravimus ir taip neramius laikus išgyvenančiose akcijų biržose. Penktadienį akcijų indeksai gerokai smuktelėjo ir Europoje, ir JAV („Stoxx Europe 600“ -3,67 proc., „S&P 500“ -1,71 proc., „Dow Jones“ -0,98 procento). Savaitgalį paskelbta, kad Italija, siekiant sulaikyti koronaviruso plitimą, karantinuoja ketvirtadalį savo populiacijos, griežtai apribojant susisiekimą su Lombardijos regionu iki balandžio 3 dienos. JAV apsikrėtusiųjų skaičius šoktelėjo iki 564. Šįryt ateities sandoriai JAV akcijų indeksais rodo, kad artėja seniai matytas akcijų išpardavimas – „S&P 500“ nukrito 4,89 procento. Šoktelėjus paklausai saugiais laikomiems aktyvams, Japonijos jenos kursas JAV dolerio atžvilgiu pakilo į daugiau, negu trejus metus nematytas aukštumas, o JAV 10-ies metų vyriausybės obligacijų pajamingumas sumažėjo iki žemiausio kana nors fiksuoto lygio – 0,52 procento.

Baltijos šalių biržose – visuotinis išpardavimas. Penktadienį pigo visų bent kiek ženklesnę prekybos apyvartą pasiekusių bendrovių akcijos. Didžiausią apyvartą (831 tūkst. eurų) pasiekė Šiaulių bankas (-1,57 proc.), daugiausiai sandorių (712) sudaryta „Tallink Grupp“ akcijomis (-2,56 procento). Didžiausiais svyravimais, kaip jau tapo įprasta, toliau pasižymi prekyba kelionių organizatoriaus „Novaturas“ akcijomis (-9,47 procento).

Jau pasibaigus prekybos sesijai, vasario mėn. preliminarias pajamas paskelbė „Klaipėdos nafta“. Naftos terminalų veiklos pajamos susitraukė penktadaliu (iki 2,0 mln. eurų), suskystintų gamtinių dujų terminalų veiklos – 28,6 proc. (iki 4,0 mln. eurų). Bendras sausio-vasario mėn. pajamų smukimas, palyginti su tuo pačiu 2019 m. laikotarpiu, siekia 30,8 procento. Pranešime teigiama, kad naftos terminalų veiklos pajamoms ir toliau turi įtakos sumažėjusios Baltarusijos naftos produktų eksporto apimtys, kurias lemia besitęsiančios Baltarusijos ir Rusijos derybos dėl naftos importo kainų. Bendrovė planuoja, kad Baltarusijos kovo mėn. planuojamas žaliavinės naftos importas per Klaipėdos naftos terminalą turės teigiamą poveikį pajamų stabilizavimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)