Europoje korekcinės nuotaikos penktadienį dar jautėsi visu smarkumu – „Stoxx Europe 600“ (-3,54 proc.) nukrito iki nuo rugpjūčio nematytų žemumų. JAV „S&P 500“ ir „Dow Jones“ indeksai smuktelėjo atitinkamai 0,82 proc. ir 1,39 proc., o technologijų sektoriaus NASDAQ net šiek tiek pakilo (+0,01 procento). Nuosmukių dienos pradžioje būta gerokai didesnių, bet prekybos sesijai einant į pabaigą, rinkos dalyvius nudžiugino FED vadovo pranešimas, kuriame teigiama, kad centrinis bankas gali jau kovo 17-18 d. posėdyje reaguoti į susidariusią situaciją ir sumažinti palūkanas.

Praėjusi savaitė daugumai akcijų indeksų buvo blogiausia nuo 2008 m. finansų krizės, „S&P 500“ indeksas neteko 11,5 proc. savo vertės. Skaičiuojama, kad bendrai JAV listinguotų bendrovių kapitalizacija sumažėjo 3,6 trilijono JAV dolerių. Baiminamasi, kad viruso poveikis Kinijos ekonomikai gali būti žymiai didesnis, negu iki šiol manyta. Šalies pramonės PMI indeksas vasarį nukrito iki rekordiškai žemo lygio – 35.7 punktų (prognozuotas sumažėjimas iki 45.0). Dar sausį šis rodiklis viršijo 50 punktų ribą, skiriančią augimą nuo nuosmukio. Savaitgalį Italija pranešė apie naujų koronaviruso atvejų šoktelėjimą net 50-čia procentų. JAV Vašingtono valstijoje, kur taip pat užfiksuota pirmoji auka, paskelbta nepaprastoji padėtis.

Naujausi duomenys rodo, kad JAV piliečių tarptautinių skrydžių rezervacijos kovo-gegužės mėnesiams nukrito penktadaliu, o į Azijos ir Ramiojo vandenyno regioną sumažėjo beveik 90-čia procentų. Šįryt Azijos biržose kyla beveik visi indeksai – 8 val. Lietuvos laiku Kinijos „Shanghai Composite“ šoktelėjo 3,13 proc., Honkongo „Hang Seng“ pakilo 0,80 proc., Indijos „BSE 30“ – 1,44 procento.

OMXB indeksas smuko šeštą prekybos sesiją iš eilės (-0,78 proc.), investuotojai vertino bendrovių skelbiamus rezultatus. Aktyviausiai penktadienį prekiauta Šiaulių banko akcijomis – 855-iais sandoriais jų perleista už 1,46 mln. eurų, kaina nukrito 2,60 proc. (iki 0,487 euro už akciją). Grupės grynosios palūkanų pajamos ketvirtąjį ketvirtį išaugo nuo 17,1 iki 19,8 mln. eurų, paslaugų ir komisinių pajamos smuktelėjo nuo 3,9 iki 3,6 mln. eurų, o pelnas prieš mokesčius sumažėjo nuo 16,1 iki 12,2 mln. eurų. „Tallinna Sadam“ akcijų kaina pakilo 1,29 proc. (iki 1,965 euro už akciją). Bendrovė spalį-gruodį gavo 30 mln. eurų pajamų (1,5 proc. daugiau, negu 2018 m. per tą patį laikotarpį), o pelnas prieš mokesčius šiek tiek sumažėjo (-1.1 proc., iki 8.5 mln. eurų). Dauguma kitų finansinius rezultatus skelbusių bendrovių tai padarė jau pasibaigus prekybai, todėl investuotojų reakcija į juos paaiškės šiandien.

„AUGA Group“ pajamos per visus 2019-uosius išaugo 30 proc. (iki 71,1 mln. eurų), o grynasis nuostolis sumažėjo nuo 6 iki 2 mln. eurų. Grynąjį nuostolį 2019-ais m. pavyko sumažinti ir „Vilkyškių pieninei“ (nuo 1,2 iki 0,3 mln. eurų), pajamos padidėjo 11,1 proc. (iki 114,6 mln. eurų). Latvių farmacininkei „Olainfarm“, matuojant pagal uždirbtą grynąjį pelną (27,4 mln.) metai buvo rekordiniai, o pajamos išaugo 10 proc. (iki 137,3 mln. eurų).

Ignitis grupė“ per biržą išplatino pranešimą, kuriame informuojama apie vasario 28 d. iš vienintelio akcininko teises įgyvendinančios LR Finansų ministerijos gautą raštą, kuriuo informuojama apie tai, kad bendrovės ilgalaikio finansavimo alternatyvas vertinusi darbo grupė vasario 28 d. pateikė savo rekomendacijas. Rekomendacijose nurodoma, kad, įvertinusi visas bendrovės ilgalaikio finansavimo alternatyvas, darbo grupė priėjo prie išvados, jog iš galimų akcinio kapitalo pritraukimo būdų efektyviausias yra pirminis viešas akcijų siūlymas ir rekomendavo Finansų ministerijai inicijuoti sprendimų, kuriais būtų pavesta bendrovei įgyvendinti pirminį viešą bendrovės akcijų siūlymą, išleidžiant naują akcijų emisiją, priėmimą. Finansų ministerija artimiausiu metu ketina teikti LR Vyriausybei nutarimo projektą, kuriuo būtų siūloma pritarti pirminio viešo akcijų siūlymo inicijavimo veiksmams – bendrovės pertvarkymui iš uždarosios akcinės bendrovės į akcinę bendrovę ir įstatinio kapitalo didinimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)