Iš Kinijos kilusiam kvėpavimo takų virusui plintant Italijoje, Pietų Korėjoje ir Irane, Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas T. A. Ghebreyesus pareiškė, kad šalys privalo ruoštis galimai pandemijai, nors kartu pabrėžė, kad liga dar nėra išplitusi tiek, kad padėtį galima būtų laikyti nekontroliuojama. Vokietijos sveikatos apsaugos ministras J. Spahn pripažino, kad virusas gali netrukus išplisti ir šioje šalyje. Naujų atvejų skaičius šoktelėjo ir pačioje Kinijoje, o nemažai pasaulio šalių pranešė apie pirmuosius užregistruotus susirgimus.

Šiaurinėje ir taip sunkų ekonominį periodą išgyvenančios Italijos dalyje daugumos miestų, tarp jų ir šalies finansų centru laikomo Milano, gyvenimas dėl viruso tapo paralyžiuotas. Italijos „FTSE MIB“ akcijų indeksas vakar nučiuožė žemyn 5,43 proc. – tai didžiausias vienos dienos nuosmukis nuo 2016 metų. Apie 4 proc. vakar nukrito Vokietijos DAX ir Prancūzijos „CAC 40“ indeksai. Viruso poveikis vis labiau pasireiškia bendrovėms už Kinijos ribų.

Neįvardinti šaltiniai pranešė „Bloomberg“ naujienų agentūrai, kad iš karto keletas Prancūzijos kompanijų, teikiančių mobiliojo ryšio paslaugas, susidūrė su išmaniųjų telefonų tiekimo iš Kinijos sutrikimais. Su detalių trūkumu susiduria nemaža dalis automobilių gamintojų. Smarkus išpardavimas vakar vyko ir JAV akcijų biržose („S&P 500“ -3,35 proc., „Dow Jones“ -3,56 proc., „NASDAQ“ -3,71 procento).

Išimčių būta nedaug, viena iš jų – JAV vaistų gamintoja „Gilead Sciences“, kurios sukurtas vaistas „Remdesivir“, kaip teigia PSO, veikiausiai yra vienintelė kol kas sukurta priemonė prieš virusą. Šiuo metu su juo Kinijoje atliekami klinikiniai tyrimai, kurių rezultatai turėtų pasirodyti už poros savaičių.

Išpardavimo nuotaikos visu smarkumu pasireiškė ir Baltijos šalių biržose. Vakar OMXV indeksas smuktelėjo 2,43 proc., OMXR 0,90 proc., Talino birža nedirbo. Bendra apyvarta siekė 1,24 mln. eurų. Visų pagrindinio sąrašo bendrovių akcijų, kuriomis sudarytas bent vienas sandoris, kainos krito.

Didžiausiu nuosmukiu dėl, tikėtina, stipraus viruso poveikio šiam verslo segmentui, pasižymėjo kelionių organizatorius „Novaturas“ (-6,19 proc., iki 3,94 euro už akciją). Pagal sandorius (404) ir apyvartą (511 tūkst. eurų), pirmą vietą tvirtai užėmė Šiaulių bankas, kurio akcijos atpigo 4,36 proc. (iki 5,26 euro už akciją).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)