Kinijos kiaulienos pramonei prieš kurį laiką smogė afrikinis kiaulių maras, dėl kurio šalyje teko paskersti daugiau nei milijoną gyvulių, o kiaulienos kainos pakilo dvigubai. Pirmadienį buvo paskelbta, kad muitai, taikomi šaldytai kiaulienai, sausio 1 dieną nukris nuo 12 proc. iki 8 proc.

Muitų mažinimo žingsnis, regis, nėra susijęs su prekybos karu tarp JAV ir Kinijos, kuriame abi pusės viena kitos prekėms įvedė didelius muitus, taip pakenkdamos viso pasaulio ekonominiam augimui.
Analitikai teigia, kad muitų sumažinimas – tai Kinijos mėginimai įrodyti, jog šalis tesi duotus pažadus labiau atverti savo rinką.

„Muitų mažinimo žingsnis atspindi vyriausybės norą dar kartą patvirtinti savo poziciją dėl laisvesnės prekybos, – sakė bendrovės „Natixis“ ekonomistas Gary'is Ng. – Importo muitų mažinimas turės daug naudos šalies viduje – sumažės verslo ir vartotojų sąnaudos.“

Valstybės tarybos muitų komisija pranešime sakė, kad šie pokyčiai optimizuos „prekybos struktūrą ir paskatins ekonomikos vystymąsi“.

Mažesni muitai bus taikomi tokioms prekėms, kaip žuvys, sūris, riešutai, vaistai, išmaniųjų telefonų komponentai ir cheminiai produktai.

Nuo liepos 1 dienos Kinija taip pat sumažins muitus, taikomus kai kurioms technologijų prekėms, savo internetiniame puslapyje skelbė Finansų ministerija. Į šias prekes įtraukiami spausdintuvai, garso įrašymo prietaisų komponentai ir širdies stimuliatoriai.

Finansų ministerijos pranešime teigiama, kad kai kuriems kabelinės televizijos imtuvams taikomi muitai kris nuo 10 iki 5 proc.

Muitai taip pat sumažės prekėms, importuojamoms iš Naujosios Zelandijos, Peru, Kosta Rikos, Šveicarijos, Islandijos, Australijos, Pietų Korėjos ir Pakistano.

Praėjusią savaitę Kinija paskelbė sąrašą JAV cheminių priemonių, kurioms nebus taikomi muitai: mokesčių išvengs kai kurios pramoninių klijų, pramoninių polimerų ir parafinų rūšys.