Susitikime, kuriame senatoriai aptarė JAV, Meksikos ir Kanados susitarimo (USMCA) derybų detales, M. Ebrardas sakė, kad JAV pasiūlė, jog 70 proc. automobilių gamybai reikalingo plieno turi būti importuojama iš Šiaurės Amerikos regiono.

Dėl tokio siūlymo Meksika atsidurtų „nepalankioje padėtyje“, sakė M. Ebrardas, kadangi Meksikoje gaminamuose automobiliuose yra naudojamos detalės, atkeliaujančios iš Brazilijos, Japonijos ir Vokietijos.

M. Ebrardas teigė, kad kito susitikimo metu Meksikos delegacija prašys šiuos nuostatus įteisinti praėjus „daugiau nei penkeriems metams“ po prekybos susitarimo pradžios, o ne iš karto.
Meksika taip pat nepriims jokių su aliuminiu susijusių nuostatų, sakė užsienio reikalų ministras, nes šalis neturi išteklių šio metalo gamybai.

Meksika yra viena iš didžiausių automobilių eksportuotojų visame pasaulyje – šalyje veikia „General Motors“, „Nissan“, „Fiat-Chrysler“ ir „Volkswagen“ automobilių gamyklos.

Šiuos komentarus M. Ebrardas pateikė praėjus keletui dienų po to, kai Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras teigė nepriimsiantis JAV siūlymų, kad pagal USMCA susitarimą turi būti prižiūrimas Meksikos darbo reformų įgyvendinimas.

Meksika kol kas yra vienintelė šalis, ratifikavusi šį susitarimą, JAV prezidento Donaldo Trumpo nurodymu pakeisiantį Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutartį (NAFTA).