Trečios pagal dydį Azijos ekonomikos plėtra sulėtėjo nuo praeitą ketvirtį užfiksuoto 5 proc. augimo.
Tokių augimo tempų Indijai nepakanka, kad kiekvienais metais šalyje būtų galima sukurti milijonus reikalingų darbo vietų naujiems darbo rinkos dalyviams.

Šie duomenys daro didelį spaudimą Indijos ministrui pirmininkui Narendrai Modi. Jo vyriausybei nesiseka paskatinti anksčiau sparčiausiai augusios pasaulio ekonomikos, kurią vargina silpnėjanti vartotojų paklausa ir keturių dešimtmečių aukštumas pasiekęs nedarbo lygis.

Finansų ministrė Nirmala Sitharaman paskelbė apie reformas, palengvinsiančias užsienio investicijų apribojimus svarbiuose sektoriuose, sumažinsiančias įmonių pelno mokesčius ir įvesiančias privatizacijos skatinimo sistemą, skirtą atgaivinti merdinčioms valstybės valdomoms bendrovėms.
Indijos rezervų bankas (IRB) šįmet jau penkis kartus mažino palūkanų normas, bandydamas paskatinti skolinimąsi.

Tačiau jokia nauja priemonė neatkūrė vartotojų pasitikėjimo. Įvairių prekių paklausa yra smarkiai nukritusi.

Dėl šio nuosmukio Indija šįmet turėjo Kinijai perduoti sparčiausiai augančios ekonomikos titulą.
Kinija praėjusį mėnesį pranešė, kad jos ekonomika liepos-rugsėjo mėnesiais augo 6 proc., tačiau palyginus su antrojo ketvirčio duomenimis, ji nusmuko 0,2 proc.

Ekonomistai mano, kad Indijos centrinis bankas ketvirtadienį paskelbs apie dar vieną palūkanų normų sumažinimą, taip bandant kovoti su grynųjų pinigų trūkumu, kurį sukėlė sugriuvęs Indijos šešėlinis bankų sektorius. Šiuo metu šalies palūkanų normos yra žemiausios per devynerius metus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)