Ministerija pranešė apie Užsienio prekybos reglamente parengtus pakeitimus, leisiančius vyriausybei nagrinėti ar drausti užsienio pirkėjams įsigyti „itin svarbių technologijų“ bendrovių akcijų paketus.

Šis reglamento pakeitimas paveiks bendroves, užsiimančias robotika, dirbtiniu intelektu, puslaidininkiais, biotechnologijomis ir kvantinėmis technologijomis.

„Nebandome uždrausti bendrovių perėmimo, tik norime atidžiau stebėti tokius atvejus, kurie gali kelti grėsmę svarbioms technologijoms“, – pranešime sakė ministerija.

Šis žingsnis aprėpia daugiau nei ankstesni Berlyno bandymai apsaugoti strategiškai svarbias įmones nuo užsienio bendrovių perėmimo.

Pastaraisiais metais vis sparčiau auga nerimas, nes Kinijos bendrovės supirko visas akcijas ar įsigijo kontrolinius akcijų paketus Europos Sąjungos aukštųjų technologijų bendrovėse, oro uostuose ar laivų uostuose.

Vokietijoje 2016-aisiais kilo visuotinis nepasitenkinimas, kai robotų technologijų bendrovės „Kuka“ valdymą perėmė Kinijos namų ūkio reikmenų gamintoja „Midea“. Kritikai teigė, kad ypač svarbios technologijos yra parduodamos Pekinui.

Vokietijos vyriausybė į kritiką atsakė 2017-aisiais, paskelbdama apie ne ES bendrovių vykdomą valdymo perėmimo nagrinėjimą, padvigubindama nagrinėjimo laiką iki 4 mėnesių ir sustiprindama savo veto teises.

Berlynas praeitų metų gruodį dar labiau sustiprino savo poziciją – buvo įvestos griežtesnės taisyklės „svarbios infrastruktūros“ valdymo perėmimams energetikos, gynybos ir telekomunikacijų sektoriuose.
Su šiais nuostatais vyriausybė galėjo nagrinėti akcijų pirkimą, apimantį mažiau nei 10 proc. visos bendrovės akcijų. Tačiau nebuvo apsaugojamos tokios bendrovės kaip „Kuka“.

2018-ųjų liepą lankydamasis Berlyne, Kinijos ministras pirmininkas Li Keqiangas bandė nuraminti nerimaujančius vokiečius.

Jis sakė, kad Kinijos investicijos „nekelia grėsmės jūsų nacionaliniam saugumui“, ir pabrėžė, kad Kinijos bendrovės nori mokytis iš Vokietijos „patirties ir technologijų“.

Tą patį mėnesį Vokietijos vyriausybė nusipirko mažumos akcijų paketą elektros energijos perdavimo bendrovėje „50Hertz“, taip atbaidydama Kinijos investuotojus nuo įmonės akcijų pirkimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)