„Kai bandome atsirinkti ką nors viena, suvokiame, kad tas dalykas yra susijęs su visu kuo visatoje“, – daugiau nei prieš šimtmetį rašė žymus gamtininkas Johnas Muiras, turėdamas omenyje epifaniją, kurią patyrė vaikščiodamas po Kalifornijos Josemičio slėnį.

Mūsų laikais panašią įžvalgą siūlo „Blackstone“ strategas Josephas Zidle'as – tik su dolerio ženklais vietoj granito uolų, rašo marketwatch.com.

„Pasibaigus bet kokiam ekonominiam ciklui, dažnai sulaukiame įspėjimų, kurie atrodo tarpusavyje nesusiję, – rašo jis. – Tik po laiko pastebime, kad jie anaiptol nebuvo atsitiktiniai.“ Investuotojai tą patį stebėjo augant būsto burbului ir jam sprogus, teigia strategas, o mes tai matome dabar.

Tarp pastarojo meto problemų, jo nuomone, tarpusavyje susijusios yra šios: atpirkimo sandorių rinkos bėdos, neigiamo pajamingumo skolos, pasaulinės prekybos konfliktai ir žlunganti gamyba. Be to, kiekvienas ciklas baigiasi pertekliumi.

Pasak J. Zidle'o, „burbulų burbulas“ valstybinių skolų rinkoje yra katalizatorius, kuris greičiausiai ir sukels kitą recesiją. Jis spėja, kad tai įvyks kažkur tarp 2020 m. vidurio iki 2021 m. pabaigos.

Geros naujienos investuotojams yra ketvirčio pelno padidėjimas, kuris artimiausiu metu pastiprins rinkas. „Pirmieji trys 2019 m. ketvirčiai susidūrė su sunkiausiais [lyginamaisiais rezultatais], nes šis pelno ciklas prasidėjo 2016 m., – rašo jis. – Uždarbiai šiais metais nekyla. Kitais metais palyginus turėtų būti lengviau.“

J. Zidle'as pabrėžia, kad akcijos paprastai kyla likus maždaug šešiems mėnesiams iki recesijos, o tai reiškia, kad rinka dar nepasiduoda. „Gerėjant uždarbiams, turėtų pakilti ir ciklinės bei žemos kokybės akcijos, – teigia jis. – Tikriausiai bus pasiektos naujos akcijų rinkų aukštumos.“

Skolos


Tai kaipgi JAV sekasi mažinti skolas? Skolų kalnas per pastaruosius metus pakilo 1,33 trilijonu dolerių, „o čia juk yra geri laikai, ne finansinė krizė, kai viskas eina velniop“, pažymi analitikas Wolfas Richteris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)