LB Makroekonomikos ir prognozavimo skyriaus ekonomisto Manto Vilniškio teigimu, pastebėta, kad gyventojų pajamos yra didesnės ir greičiau auga tose valstybėse, kurios specializuojasi sudėtingesnių, aukštesnio technologinio intensyvumo, didesnės pridėtinės vertės produktų gamyboje ir eksporte.

„Lietuvoje dominuoja žemesnio ir vidutinio sudėtingumo gaminių eksportas, aukščiausio sudėtingumo gaminių eksporto dalis pastaraisiais metais iš esmės nedidėja, tačiau paties žemiausio sudėtingumo dalis mažėja“, – LB pranešime sako M. Vilniškis.

Pasak jo, sudėtingesnių eksportuojamų produktų, prie kurių daugiausia priskiriamos mašinos, įrenginiai ir transporto priemonės, dalis Lietuvos eksporte yra palyginti nedidelė, o didžiausią eksporto dalį sudaro maisto, baldų ir chemijos produktai, kurių sudėtingumas vertinamas kaip mažesnis.

„Įdomu tai, kad, nors Lietuvoje eksportuojamų produktų įvairovė yra palyginti didelė ir Lietuva priskiriama prie šalių, kurios turėtų savaime judėti sudėtingesnių produktų eksporto ir atitinkamai tokių pramonės šakų link, šis procesas vyksta lėtai, o Lietuvos eksporto struktūroje daugiausia didėja ne aukšto, o vidutinio sudėtingumo technologijų eksportas“, – teigia M. Vilniškis.

Anot jo, vis dėlto, nors Lietuvos eksporto sudėtingumas didėja lėtai, iš esmės Lietuvos eksportas yra gana gerai diversifikuotas. Šalis eksportuoja nemažai sudėtingesnių produktų rūšių, tačiau jų dalys visoje eksporto struktūroje vis dar nėra didelės.

M. Vilniškio manymu, tai rodytų, kad Lietuva turi technologiją bei kompetencijas ir sudėtingesnių produktų gamybai, o siekiant tolesnės pajamų konvergencijos, šį potencialą būtina reikšmingai didinti.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvos eksportas šių metų sausio–liepos mėnesiais siekė 16,911 mlrd. eurų, importas – 18,51 mlrd. eurų, arba atitinkamai 6,9 proc. ir 6,2 proc. daugiau nei per septynis 2018-ųjų mėnesius. Vien lietuviškos kilmės prekių eksportas išaugo 6,3 proc. iki 10,252 mlrd. eurų.

Lietuvos užsienio prekybos deficitas šiemet sudarė 1,599 mlrd. eurų ir buvo 0,7 proc. mažesnis nei prieš metus (1,611 mlrd. eurų).