Po šeštadienį įvykusių naftos infrastruktūros atakų, naftos gavyba Saudo Arabijoje sumažėjo 5,7 mln. barelių per parą, arba maždaug per pusę.

Šiuo metu „Saudi Aramco“ vertina užpultiems objektams padarytą žalą ir reikalingų darbų mastą.

„Žala naftos perdirbimo kompleksui Abkaike pasirodė esanti didesnė, nei manyta anksčiau, – pareiškė „Energy Aspects“ vyresnioji naftos rinkos analitikė Amrita Sen. – Vis dar manome, kad maždaug pusė sustabdyto naftos gavybos gali būti atkurta per gana trumpą laiką, tačiau visiškas atkūrimas gali užtrukti savaites ar net mėnesius.“

Buvusio „Saudi Aramco“ patarėjo Phillipo Cornello teigimu, sunkiausia bus suremontuoti stabilizavimo kolonas, kuriose nafta valoma nuo dujinių komponentų, nes remontui reikės specialių dalių.

Abkaiko komplekse sugadintos 5 iš 18 tokių kolonų, o tai rodo, kad užpuolikai specialiai taikėsi į šiuos objektus, tikina ekspertas.

Kol kas nėra aiškaus atsakymo į klausimą, kas surengė atakas. Vašingtonas apkaltino Iraną, o naujienų agentūros „Bloomberg“ šaltiniai Saudo Arabijos vyriausybėje pranešė apie išpuoliuose naudotų ginklų iranietišką kilmę.

Tuo tarpu Jemene veikiantys Teherano remiami husių sukilėliai pareiškė, kad yra atsakingi už išpuolį, pabrėždami, kad vis dar laiko Saudo Arabijos naftos pramonę galimu taikiniu.

„Nesvarbu, kiek laiko prireiks atkurti gavybą – penkių dienų ar dar ilgiau, – teigė „Citigroup“ žaliavų rinkos tyrimų skyriaus vadovas Edas Morse. – Pagrindinė išvada yra ta, kad Saudo Arabijos infrastruktūra yra ypač neapsaugota nuo atakų, o rinka ilgą laiką nepakankamai rimtai vertino šį faktą.“

Pasak Tarptautinės energetikos agentūros (TEA), tai yra rimčiausi tiekimo sutrikimai istorijoje, net viršijantys žalą, kurią lėmė Islamo revoliucija Irane 1978–1979 metais ar naftos embargas po 1973–1974 metais vykusio Arabų ir Izraelio konflikto.

Visgi dar nekalbama apie didinamą gavybą OPEC+ šalyse, išvakarėse pareiškė OPEC generalinis sekretorius Mohammadas Barkindo.

Įvairiais vertinimais, Saudo Arabija turi pakankamai atsargų, kad maždaug mėnesį galėtų užtikrinti eksportą. Be to, pagal „Bloomberg“ skaičiavimus, paremtais TEA duomenimis, artimiausiu metu kitos kartelio šalys gali padidinti gamybą tik 900 tūkst. barelių per parą.