Balandžio-birželio mėnesiais didžiausias Europos bendrasis vidaus produktas (BVP) sumažėjo 0,1 proc., palyginti su pirmuoju metų ketvirčiu, pranešė federalinis statistikos biuras „Destatis“.

Ekonomistai anksčiau jau prognozavo Vokietijos BVP nuosmukį.

Ekonomikoms rodikliams ir verslo, investuotojų bei vartotojų nuotaikoms pastarosiomis savaitėmis prastėjant, ekonomistai įspėjo, kad Vokietiją gali ištikti techninė recesija – du ketvirčius iš eilės trunkantis ekonomikos nuosmukis.

Pasak „Destatis“, augusios privačių namų ūkių ir viešojo sektoriaus išlaidos bei išaugusios investicijos padėjo sustiprinti vidaus ekonomiką. Vis dėlto teigiamą vidaus ekonomikos dinamiką atsvėrė eksporto nuosmukis.

„Užsienio prekybos įvykiai sustabdė ekonomikos augimą, nes eksportas sumažėjo labiau nei importas, palyginti su praeitu ketvirčiu“, – teigiama „Destatis“ pranešime.

Labiausiai nukentėjo į eksportą orientuotos Vokietijos pramonės šakos, kaip automobilių ir pramoninių įrengimų gamyba bei chemijos pramonė, nes Donaldas Trumpas paaštrino prekybos karą su Kiniją, taip pat grasindamas pradėti panašų konfliktą su ES.

„Augant JAV prekybos konfliktų eskalacijai, vis labiau didėjant „Brexito“ chaosui ir silpnėjant pasaulio ekonomikai, audros debesys kaupėsi jau nuo praeitų metų vasaros“, – sakė investicijų banko „KfW“ ekonomistas Klausas Borgeris.

„Durys techninei recesijai yra plačiai atvertos“, – perspėjo K. Borgeris.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)