„Prie aktualiausių rizikų priskirčiau „Brexitą“ dėl to, kad ir diskusijose tiek su eurokomisarais, tiek su kitais ministrais yra ganėtinai akivaizdu, kad tarptautinės valiutos rinkos yra ne iki galo įvertinusios kietojo „Brexito“ riziką.

Kotiruotės rodo, kad rinka netiki, jog įvyks kietasis „Brexitas“. Jei jis įvyktų, lūkesčių neišsipildymas gali tuos svyravimus tikrai išauginti labai sparčiai ir gali tapti (priežastimi. – ELTA) pasklisti tam užkratui plačiau“, – Seimo liberalų frakcijos posėdyje antradienį sakė V. Šapoka.

Pasak jo, dabartinės diskusijos suteikia viltį, kad bus rastas susitarimas, tačiau rizika egzistuoja.

„Net ir pačioje Jungtinėje Karalystėje kartais išlenda dalykų, apie kuriuos jie nebuvo pagalvoję, kokie antriniai poveikiai gali būti. Dabartinės diskusijos galbūt viltį suteikia, kad bus rastas sutarimas, bet rizika egzistuoja, ir negalime jos nuvertinti. Nors ją finansų rinkos nuvertina“, – sakė finansų ministras.

ELTA primena, kad šiuo metu „Brexito“ numatytoji data yra balandžio 12-oji. Britų parlamentas jau tris kartus atmetė Jungtinės Karalystės premjerės Theresos May su ES suderėtą sutartį dėl išstojimo sąlygų ir šaliai gresia išstojimas be sutarties jau šį penktadienį.

Dėl to Th. May antradienį susitiks „paskutinės minutės derybų“ su Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu.

Trečiadienį Th. May dalyvaus skubiame ES viršūnių susitikime, kuriame Th. May prašys nukelti jos šalies išstojimą iki birželio 30 d. Visos ES valstybės narės balsuos dėl „Brexito“ datos atidėjimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją