Europos akcijų biržose vakar vyravo ralio nuotaikos – Vokietijos DAX pakilo 1,70 proc., Prancūzijos „CAC 40“ 0,84 proc., Italijos „FTSE MIB“ 1,08 procento. Vokietijos vyriausybės 10-ies m. obligacijų pajamingumas pirmą kartą per pastarąją savaitę vėl pakilo aukščiau nulio.

JAV optimizmo būta kiek mažiau, bet tai nesutrukdė „S&P 500“ indeksui pakilti penktą prekybos sesiją iš eilės (+0,21 procento). Jau pasibaigus prekybai, „Tesla“ pranešė, kad pirmą 2019 m. ketvirtį buvo parduota 63 tūkst. automobilių, arba 31 proc. mažiau negu ketvirtą 2018 m. ketvirtį. Tai didžiausias pardavimų sumažėjimas per bendrovės istoriją. Investuotojai laukia rytoj pasirodysiančios JAV darbo rinkos ataskaitos. Prognozuojama, kad kovą šalyje sukurta 180 tūkst. darbo vietų, o nedarbo lygis išliko ties 3,8 proc. riba.

Jungtinės Karalystės parlamentas vieno balso persvara nubalsavo už „Brexit“ termino atidėjimą siekiant išvengti išstojimo iš ES be sutarties.

„Aprangos“ akcijų kaina šovė aukštyn. Vakar „Aprangos“ akcijomis sudaryta 70 sandorių už 134,1 tūkst. eurų, kaina pakilo 7,74 proc. (iki 1,74 euro už akciją), nors jokių naujienų per biržą nebuvo išplatinta. Aktyviausiai prekiauta Šiaulių banko akcijomis, kurių 139-iais sandoriais perleista už 596,5 tūkst. eurų, kaina pakilo 2,15 proc. (iki 0,475 euro už akciją).

Kovo mėn. ir pirmojo 2019 m. ketvirčio veiklos statistiką paskelbė „Tallink Grupp“. Per mėnesį perkeltų keleivių skaičius, palyginti su 2018 m. tuo pačiu laikotarpiu, sumažėjo 4,1 proc., per ketvirtį – 3,9 procento. Transporto priemonių perkelta atitinkamai 5,9 proc. ir 3,7 proc. mažiau. Augimas fiksuotas tik krovinių kategorijoje – kovą jis siekė 2,0 proc., pirmą ketvirtį – 2,7 procento. „Tallink Grupp“ akcijų kaina smuktelėjo 0,97 proc. (iki 1,02 euro už akciją). „Harju Elekter“ išplatino informaciją apie gegužės 2 d. vyksiantį akcininkų susirinkimą, kuriame bus siūloma pritarti sprendimui išmokėti 0,18 euro už akciją dividendus. Investuotojų reakcijos ši žinia nesulaukė – bendrovės akcijomis sudaryti vos 3 sandoriai, kaina smuktelėjo 0,20 proc. (iki 4,89 euro už akciją).

Jau pasibaigus prekybos sesijai, artėjančių akcininkų susirinkimų sprendimų projektus išplatino ir „Telia“ bei „Pieno žvaigždės“. „Telia“ akcininkams bus siūloma pritarti 0,08 euro už akciją dividendams, arba 0,01 euro daugiau negu 2018 metais. Remiantis vakar dienos uždarymo kaina, dividendinis pajamingumas siekia 6,8 procento. „Pieno žvaigždžių“ pelno paskirstymo projekte siūlomi 0,04 euro už akciją dividendai (4 proc. nuo vakar dienos uždarymo kainos).

„Olainfarm“ per biržą išplatino pranešimą, balandžio 1 d. vykęs akcininkų susirinkimas atšaukė bendrovės Stebėtojų tarybą ir Audito komitetą ir į juos paskyrė naujus narius. Latvijos spaudoje pasirodė pranešimų, kad akcininkų susirinkimas vyko autobuse, nes jo dalyviams į bendrovės pastatą nebuvo leista patekti. Prekyba „Olainfarm“ akcijomis dėl susidariusios situacijos išlieka sustabdyta.