Frankfurte įsikūrusi institucija nustebino analitikus pareiškusi, kad palūkanų normos liks istorinėse žemumose ir nesikeis „bent jau iki 2019 m. pabaigos“. Šiuo metu pagrindinis ECB refinansavimo rodiklis yra 0 proc. lygyje, palūkanų norma, naudojantis ribinio skolinimosi galimybe, - 0,25 proc., o depozito norma bus palikta -0,4 proc. lygmens. Tai reiškia, kad, norėdami laikyti pinigus ECB, komerciniai bankai turi susimokėti papildomai.

Iki šiol ECB skelbiama pozicija buvo nedidinti palūkanų normų iki šių metų vasaros. Pasikeitusi ECB valdybos narių kalba rodo, kad jie yra sunerimę dėl silpnėjančios pasaulio ekonomikos, „Brexito“ neapibrėžtumo, prekybos su JAV įtampų, stringančios Kinijos ekonomikos. Visi šie veiksniai, ekonomistų teigimu, smarkiai veikia euro zonos ekonomiką.

ECB taip pat paskelbė apie trečią itin pigių paskolų komerciniams bankams etapą. Vadinamąja trečiąja tikslinių ilgesnės trukmės refinansavimo operacijų (TLTRO-III) programa siekiama skatinti bankus skolinti verslui ir gyventojams palankesnėmis palūkanomis.

TLTRO-III programa pradės veikti šių metų rugsėjį ir bus užbaigta 2021-ųjų kovą. Pasak ECB, ši programa padės išlaikyti palankias sąlygas bankų skolinimui.

Per du praėjusius TLTRO etapus ECB jau išdavė komerciniams euro zonos bankams paskolų už daugiau nei 700 mlrd. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)