„Tyrimas rodo, kad visų Baltijos šalių verslo nuotaikos apklausos atlikimo metu buvo geresnės negu prieš metus. Išaugo įmonių dalis, planuojančių investuoti į verslo augimą. Lietuvoje apyvartos augimo labiausiai tikisi žemės ūkio, IT, transporto ir logistikos bei gamybos įmonės“, - pranešime cituojamas SEB banko valdybos narys, Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius Vaidas Žagūnis.

Pasak jo, tai, kad daugelis šalies įmonių, eksportuojančių prekes ar paslaugas, tebeprognozuoja pajamų augimą, atskleidžia, kad bent jau šiuo metu įmonės nejaučia spaudimo dėl lėtėjančios ekonomikos apsukų Europoje ir nesibaimina dėl tokių galimų įvykių kaip kietasis „Brexitas“.

„Visgi rekomenduotume Lietuvos įmonėms, ypač vykdančioms transporto, gamybos ir prekybos veiklą, būti jau dabar pasiruošusioms galimoms „Brexito“ pasekmėms, kadangi didesnius ar mažesnius neigiamus padarinius pajus visos prekių ir paslaugų gamybos ir tiekimo įmonės, dalyvaujančios Jungtinės Karalystės eksporto ir importo grandinėje”, - pažymi V. Žagūnis.

Kaip skelbiama pranešime, šiemet Lietuvos stiprioji pusė bus plėtra vietos rinkose. Jai šalyje planuojama skirti 76 proc. Tačiau Lietuvos įmonės taip pat planuoja žengti ir į naujas rinkas, jų šiuo metų yra 13 proc.

„Įmones vėl daugiau dėmesio skirti vidaus rinkai skatina sparčiau negu kitose ES šalyse didėjantis privatus vartojimas ir prastesni lūkesčiai eksporto rinkose. Lietuvoje šiemet algos tebeaugs sparčiai, žmonių perkamoji galia didės, todėl vidaus vartojimas turėtų padėti įmonėms pasiekti geresnių pardavimo rezultatų“, - teigia V. Žagūnis.

Kaip skelbiama SEB banko pranešime, šiemet didinti darbuotojų skaičių ketina beveik penktadalis (19 proc.) apklaustų Lietuvos įmonių.

Tuo tarpu apie darbuotojų skaičiaus mažinimą užsiminė palyginti maža dalis respondentų: 8 proc. Lietuvos mažų ir vidutinių įmonių.

„Kadangi tebėra daugiau įmonių, kurios ketina didinti, o ne mažinti darbuotojų skaičių, darbo rinka šiemet liks palanki darbuotojams. Kartu šie duomenys siunčia aiškią žinutę, kad verslas Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse tebenori plėstis ir jam reikia daugiau darbuotojų. Tačiau kartu norime pabrėžti, kad įmonės turėtų atsargiau vertinti eksporto rinkų perspektyvą ir, siekdamos likti ar būti dar konkurencingesnės tokioje aplinkoje, negali nustoti investuoti“, - komentuoja SEB banko atstovas V. Žagūnis.

SEB bankų Baltijos šalyse 2018 m. gruodį atlikta Baltijos šalių mažų ir vidutinių įmonių apklausa buvo siekiama atskleisti šių įmonių lūkesčius 2019-aisiais. Tyrimo metu apklausta 4 500 mažų ir vidutinių Lietuvos, Latvijos ir Estijos įmonių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)